Protesti ispred Geoxa

VRANJE

Ispred Fabrike „Geox“ u Vranju, danas su aktivisti Udruženih sindikata „Sloga“ iz više gradova u Srbiji održali  performans pod nazivom „Radnik nije rob“, kako su rekli,  u znak znak podrške radnicima koji su zaposeni u ovoj italijanskoj kompaniji.

Predsednik ”Sloge” Željko Veselinović rekao je da je  današnji skup “ početak kampanje koju ćemo mi kao sindikat voditi protiv svih kompanija u Srbiji koje se prema zaposlenima ponašaju robovlasnički”.

“ Razočaran sam Vranjancima koji se nisu pokazali dostojni da daju podršku  svojim sugrađanima i koji nisu svesni da u njihovom gradu postoji kompanija u kojoj u 21 veku radnike tretiraju kao robove, teraju ih da nose pelene, da ne bi išli u toalet i gde se radnici nazivaju brojevima, a ne imenom i prezimenom. A znamo ko se nazivao brojevima, logoraši u koncenracionim logorima, To imamo u „Geoxu“”, rekao je Veselinović.

 

On je dodao da  su “doveli privatno obezbeđenje da ispadne kao da smo mi huligani i da hoćemo nasilno da uđemo u fabriku. Naravno da mi to nećemo”.

“ Ako dozvolimo da ovo u „Geoxu“ i „Juri“, gde je situacija još gora, prođe, mi ćemo dozvoliti da radnici budu robovi u sopstvenoj državi!, rekao je Veselinović koji je obečao da će “ukoliko pobedi na predstojećim predsedničkim izborima” , na koje , kaže, namerava da se kandiduje “, sve koje u kompanijama maltretiraju radnike  isteraću iz zemlje“.

 

On je rekao da je sindikat „Sloga“ u kontaktu sa najvećim sindikatom u Italiji koji im je pružio podršku, a biće snimljen i spot kao podrška radnicima Srbije.

 

„Srbija je danas postala otpad Evrope. Ovde dolazi najgori otpad koji postoji i kojima država Srbija daje 20 hiljada evra po zaposlenom radniku. Premijer je izjavio da u „Juri“ radnici ne nose pelene. A ja pitam premijera kako može da zna da ih ne nose. Da li je terao radnike da skudaju pantalone, da li ih je na licu mesta proveravo i video da oni ne nose pelene“. Zašto nije pitao u „Juri“ zašto su radnici klečali, što se vidi na videu koji je kružio Srbijom“, pitao je Veselinović.

 

„Mi, zato, hoćemo da kažemo da radnik nije rob i da u Srbiji radnici moraju da se probude. Da moraju da shvate da se mi ne borimo za svoja, već njihova prava. Da imaju dostojanstven posao, da na tom poslu mogu da zarade pristojno, da mogu od te zarade da prehrane svoje porodice, a da pritom ne budu  ponižavani na najgori mogući način. To se danas dešava u Srbiji“, rekao je Veselinović.

On je doda i da je „Srbija danas dno Evrope,.

„Zajedno sa Bugarskom,  gde se ove dve zemlje takmiče koja će više para dati investitoru da bi otvorili radno mesto. Strani investitori u ovoj državi ponašaju se kabadahijski“, rekao je Veselinović.

vranje-protesti-geox-1

On je upitao zašto par cipela „Geox“ košta koliko iznosi i mesečna zarada radnika u njihovoj fabrici u Srbiji.

Pozvao je građane Srbije da bojkotuju cipele ovog proizvođača, i na taj način pokažu solidarnost sa ovim ljudima.

vranje-protesti-geox

Na skupu je govorila i otpuštena radnica Gabrijela Krstić, koja je rekla da je otkaz dobila nakon što je izrazila nezadovoljstvo zbog prekovremenog rada.

„Pitala sam direkorku da li je ovo demokratija, diktatura ili tiranija. Da li se nešto promenilo, a ja da to ne znam. Ja sam svojim govorom potpisala otkaz. To sam znala. To se i desilo sutradan. Ja sam bila primer drugima. Ukoliko nešto kažu dobiće otkaz kao ja. Radnike su vrlo često nazivali retardiranim Srbima i Ciganima“, rekla je Gabrijela.

 

Ona je diplomirani sociolog, govori engleski i italijanski  i u „Geoxu“ je radila kao proizvodni radnik.

„Među proizvodnim radnicima ima dosta profesora, pravnika, ekonomista, koji iz nemogućnosti da se zaposle u struci za koju su se školovali, prihvataju da budu radnici u fabrici, kako bi oni i članovi njihovih porodica preživeli“.

Tamo, kako kaže ima puno radnika sa fakultetskom diplomom, pravnika, ekonomista, profesora.

 

Predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ je na kraju pokušao da, simbolično, predstavnicima “Geoxa“ uruči paket pelena, ali ga je privatno obezbeđenje koje je angažovala fabrika u tome sprečilo, pa su pelene završile na poljani pored fabrike.

 

vranje-protesti-geox-3
Poznati vranjski slikar Svetislav Stojanović Kajzer, otac otpuštene Gabrijele, izveo je umetnički performans u kojem je izneo štand za čišćenje cipela sa natpisima „Za čišćenje cipela plaćam 1.000 dinara“ i „Cipele Geox, popust 50% – 19.000 dinara, samo danas“.

Skup je obezbeđivalo dvadesetak policajaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare