Protest udruženja za zaštitu životinja u Vranju

VRANJE

Članovi udruženja koja se bave zaštitom životinja, ispred zgrade Gradske uprave u Vranju, organizovali su protest. Oni su nezdovoljni odlukom gradske vlasti da posao hvatanja, transporta i smeštaja  napuštenih pasa, u iznosu od 4,5 miliona dinara bude poveren firmi „Avenija MB“ iz Beograda. Smatraju da su sredstva koja će biti dodeljena jedinom ponuđaču na tenderu biti dovoljna da Vranje dobije prihvatilište.

Iako, kako su rekli, nisu od lokalne vlasti dobili odobrenje da koriste struju kako bi izneli svoje stavove ipak su se obratili okupljenim građanima.

Tanja Lakićević, predsednica Udruženja „Borba za život“ je rekla da psi ne mogu da žive mirno, jer je grad odlučio da tender da jedinom ponuđaču koji je ponudio cenu po psu od 3.360 dinara.

„Za toliko para treba da dođu iz Vrnjačke Banje da uhvate psa, odvezu, sterilišu, vakcinišu i da ga čuvaju do nekog udomljenja. Međutim ova firma to ne radi. „Avenija MB“ će doći pokupiti ove pse i mi ih više nikada nećemo videti. Za 4,5 miliona  dinara mi ćemo da napravimo svoje prihvatilište, ne mora niko da dolazi u naš grad da nam hvata pse“, smatra Lakićevićeva.

Ona je dodala da Grad ima svoju službu Zoohigijene u okviru JKP „Komrad“.

„Gradsko veće je 2017. godine donelo program smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na našoj teritoriji u kome je potvrđeno da Zoohigijena poseduje neophodnu opremu i ima dovoljan broj zaposlenih, koji su prošli obuku. Godinama su obavljali posao  hvatanja pasa lutalica i smeštali ih u selu Davidovac, gde postoji azil za njih. Sad odjednom je to nemoguće i mora neko sa strane da nam hvata pse. Da li ćemo da dozvolimo to? To je novac građana Vranja, taj novac trebalo bi da ostane ovde da se napravi prihvatilište. Mi smo odgovorni za njih i njihov život“, kaže predsednica Udruženja „Borba za život“.

Organizatori protesta slažu se da psima nije mesto na ulici, ali smatraju da grad mora da ima svoje prihvatilište i da bi novac građana trebalo da ostane u Vranju.

Pozivajući se na iskustvo gradova u kojima je „Avenija MB“ ranije dobijala slične poslove Lakićevićeva sumnja da će se sa psima postupati humano.

„U Novom selu kod Vrnjačke Banje zabranjen je pristup bilo kome. Tamo su psi drogirani, ako vam uhvate psa vi ne možete da ga očitavite, nikada. Ne hrane ih, a kada napune kapacitete, ako ih dovoljno ne pobiju, puštaju ih po čitavoj Srbiji, zašto mi nalazimo ovoliko napuštenih mršavih pasa“, navodi Lakićevićeva.

Protest u Vranju podržala je i Ljiljana Stanković iz Surdulice koja se kako kaže godinama bori protiv zlostavljanja životinja.

„Pomažem  i lečim životinje, udomljavam ih bez ičije pomoći o sopstvenom trošku. Pre godinu dana u samom centru grada sukobila sam se sa predstavnicima firme „Avenija MB“. Bila sam šokirana, jer su hvatali zdrave, a možda i vlasničke pse. Govorili su da im ništa neće biti, što je tvrdila i komunalna inspekcija“, ističe ona.

Ivana Stanković, potpredsednica udruženja pozivala se na zakon koji predviđa da je lokalna samouprava dužna da na svojoj teritoriji obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštenih životinja, a evidentno je da ih ima, smatra ona. U obavezi je da organizuje prikupljanje i zbrinjavanje napuštenih životinja.

„Sve što tražimo je da se poštuje zakon, jer ako ga mi poštujemo mora i gradska vlast“, zaključila je.

Učesnici protesta su nosili transparente sa natpisima „Neću u aveniju smrti“, „Borba za život za ljubimce“, „Rešavajte problem u svojoj opštini, naši psi su naša briga“.

Najavljen je nastavak protesta sve dok gradonačelniku, sa kojim su kako kažu u više navrata tražili sastanak, ne izlože svoje zahteve.

 


Povodom protesta organizacija za zaštitu životinja, saopštenjem za javnost oglasila se Gradska uprava, u kome se kaže da se firma „Avenija MB“ iz Beograda jedina javila na tender.

„Grdaska uprava proces je sprovela javno i transparentno u skladu sa zakonom i propisanim odredbama uz puno poštovanje procedura o javnim nabavkama, a sva dokumenta uredno su objavljena na portalu javnih nabavki i zvaničnom gradskom sajtu“

Gradska uprava ističe da pravo prisustva otvaranju ponuda nije iskoristio niko od zainteresovanih građana i registrovanih udruženja za zaštitu životinja.

„Samo tokom 2017. godine, iz gradskog budžeta isplaćeno je pet miliona dinaran na ime odštete zbog ujeda pasa, pa će realizacijom pomenutog ugovora troškovi i izdvajanja iz gradskog budžeta po ovom osnovu biti višestruko manji, dok će politika smanjenja populacije napuštenih pasa imati adekvatan karakter“, navodi se u saopštenju Gradske uprave u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare