Protest prosvetara sutra ispred Ministarstva prosvete i Vlade Srbije

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LESKOVAC

 

Aleksandar Ničić iz regionalnog centra Sindikata obrazovanja Srbije za Jablanički okrug najavio je u razgovoru za JUGpress proteste  zaposlenih u prosveti za sutra (31.avgust) ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

JUGpress: Početak nove školske godine se približava, sindikati najavljuju obustavu rada kao upozorenje?

AN: Klasične obustave sigurno neće biti, mislim na ono da se ne radi jedan ili više dana i potpunosti. Koristiće se one mogućnosti koje su date Zakonom o štrajku, što znači da će, ako dođe do štrajka, biti ispoštovan minimum procesa rada. Mi  31. avgusta imamo protest ispred ministarstva i Vlade, nakon toga će se sastati reprezentativni sindikati i dogovoriti zajedničku dinamiku štrajkova. Pretpostavljam, po onome što je do sada bilo dogovoreno da će to biti svake nedelje po jedan dan, ali je vrlo moguće da teo kasnije preraste i u trajni štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada, a to znači da će časovi trajati 30 minuta.

JUGpress: Koji je razlog za ovo upozorenje?

AN: Razlog leži u tome što platne grupe koje se pominju, koje su vrlo nemušto predstavljene svima, pa i prosvetnim radnicima, daju jednu sliku koja je suprotna svim najavama predsednika i premijera do sada, a to je da će prosveta biti sagledana kao nikada do sada. A u stvari se sve vrti u krug i ponovo smo u zapećku, kada je reč o javnim službama. Tabele koje smo dobili iz nadležne službe su nepotpune i neprecizne, falične. Međutim, po onom predlogu koji je dat, iako nije konačan, u odnosu na ostale delatnosi iz javnog sektora (socijala, kultura, zdravstvo), mi smo opet na dnu zato što smo raspoređeni kao nosioci delatnosti u neku osmu grupu.

U suštini, ni osma, ni devete ni deseta ni bilo koja platna grupa ne znači ništa zato što se i dalje obračun zarade vrši po jednom nenormalnom modelu. Ceo problem bi bio mnogo lakše rešiv kada bi sistem obračuna plata bio cena rada puta koeficijent koji je 1,1. I onda znamo na čemu smo. Ovako, sa platnim razredima ili bez njih ponovo će 60-70 % zaposlenih u prosveti imati korekciju koeficijenta do minimalca.

Znači, ti koeficijenti koji se daju u tabelama i kroz platne razrede ne znače ništa, jer kad se pomnože sa cenom rada opet je to ispod minimalne zarade i vlada će morati da im koriguje zaradu. U suštini, nosioci delatnosti po koeficijentima imaju onaj odnos 1:3, znači najniže plaćen radnik u delatnosti u odnosu na nosioca delatnosti. Ali,  to ništa ne znači, jer mi ne trgujemo i ne živimo od koeficijenata, nego od para koje dobijamo i realnost je sasvim drugačija.

Kad se onima koji imaju minimalnu zaradu koriguje iznos do minimalca, mi onda dođemo do razlike u plati od 10.000. Šta će se desiti, a desiće se sigurno u toku sledeće godine, kada ponovo skoči cena rada, da Socijalno-ekonomski savet poveća cenu rada za jo 10 ili 15 dinara, onda ćemo tek da se svedemo na razliku koja je nebitna i biće lakše uzeti metlu nego nositi dnevnik.

JUGpress: Da li su sindikati u prosveti jedinstveni u ovom protestu?

AN : Po ovom pitanju da.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare