Protest malinara u Leskovcu

LESKOVAC

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra proizvođači maline održali su večeras protestni skup kako bi javnost upoznali sa problemom oko otkupne cene maline. Dragan Miljković iz Lebana, član organizacionog odbora protesta malinara, kaže da je početna cena 120 dinara po kilogramu.


„Jedan od naših zahteva je da ova cena sa kojom su hladnjačari izašli bude akontna i da sačekamo konačnu cenu koja će biti istaknuta za celu Srbiju, pogotovu na zapadu. Prošle godine je razlika u otkupnoj ceni maline bila skoro sto dinara između, npr. Arilja i Ivanjice u odnosu Leskovac. Mi ćemo vrlo brzo napraviti udruženje preko koga ćemo zajednički delovati i tako aktivno učestvovati u pregovorima sa vlasnicima hladnjača, jer smatramo da oni ovako drže monopol i tako ostvaruju najveću zaradu. Po otkupnoj ceni od 120 dinara nama ostane jedva 10-15 dinara zarade. Oni malinu izvoze po ceni od 3-5 evra, ako nama plate evro, neka imaju još jedan evro za ostale troškove, lako je onda izračunati da njima ide najveći deo zarade.“


Miljković kaže i da nisu tačne priče o tome da je rod veliki, pa je zato mala cena.
„U odnosu na prošlu godinu rod je prepolovljen. U Ivanjici je promrzla malina, što od mraza, što od snega, pre neki dan je bio i grad. I kod nas je rod slabiji, ali mi u odnosu na Srbiju imamo najmanje štete.“


Sa protestima se nastavlja sve dok se ne nađe zajedničko rešenje kako bi svi imali koristi, poručuju malinari.
„Mi imamo neku koordinaciju sa malinarima iz Arilja, koji su danas protestvovali, i smatramo da je realna cena 220 dinara. Ona bi, verujemo, odgovarala svima. Očekujemo pomoć i lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije, jer sami ovo teško možemo da rešimo“ dodao je Dragan Miljković.
Inače, u Ministarstvu poljoprivrede ovim povodom je pre nekoliko dana održan sastanak na kome su učestvovali proizvođači maline, otkupljivači i inspekcijska kontrola.


„Na tom sastanku smo čuli razloge zbog čega „hladnjačari“ smatraju da otkupna cena mora da bude 120 dinara. To su pravdali time što imaju problem sa izvozom ili nisu sigurni koja će cena biti na kraju. Ministarstvo je u celoj priči bilo samo medijator tog skupa, jer oni smatraju da nemaju direktnu nadležnost u ovom slučaju, ali da im je stalo da se problem reši i podigne standard u proizvodnji malina“ rekla je Aleksandra Stanković iz Leskovca.


Na kraju protesta izložene maline su podeljene prolaznicima, a najviše deci, uz priznanje organizatora da je prvobitna ideja bila da se maline u znak protesta prospu po ulici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare