Protest građana Brzog Broda protiv izgradnje dalekovoda

NIŠ

Meštani Brzog Broda okupiće se u nedelju 11. septembra na protestu zbog planirane izgradnje dalekovoda u tom naselju. Okupljanje je zakazano za 17,30 ispred lokalne crkve. Žitelji ovog niškog naseljatre od nadležnih da se razmotri mogućnost da dalekovodi budu izgrađeni podzemno i da se obave detaljna merenja i analize koliko će to uticati na zdravlje ljudi.

 Građani ovog naselja su se po ovom pitanju do sada dva puta sastali sa nadležnima, ali nisu uspeli da se dogovore na obostrano zadovoljstvo. Inače, radnici koji grade dalekovod već su na potezima gde dalekovod prolazi.

                       “Shvatamo da je to projekat od državnog interesa i ne želimo da ga zaustavimo, ali oni žele da to izgrade celim bedemom Nišave, gde su zelene površine i tereni za decu, gde ljudi prolaze. Ne samo da žele, već su iskopali rupe za stubove. Bojimo se da će zračenje tu biti veliko i da neće biti bezbedno, pre svega za desu”, navodi jedna meštanka.

                        Za Brzobrođane je, kažu oni, ređenja da dalekovod ide ispod  zemlje.

                      “Iza Pustorečke ulice već postoje dalekovodi. Planiraju da dodatno pojačaju to, izmeštaju neke kablove. Strahujemo i zbog tog jakog napona. Oni kažu da se rade merenja. Znamo da postoji studija uticaja na životnu sredinu i sve je to na papiru u redu, ali niko od nas nije video te parametre, niti su bili kod nekoga od nas i merili te tražimo da ih ponove”, navodi sagovornica.

                       Sve je počelo juna kada su na adrese žitelja Pustorečke ulice u naselju Brzi Brod počeli da stižu pozivi iz Uprave za imovinu i održivi razvoj u kojima ih nadležni obaveštavaju da će njihovi placevi koje su kupili od Opštine Niš i preneli na svoje ime, biti delimično eksproprisani zbog izgradnje dalekovoda koji će proći tim naseljem.

                       U odgovoru koji su meštani dobili od Elektrodistibucije Sebije stoji da razloga za bojazan meštana nema , jer je najpre urađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i da je nadležno ministarstvo dalo zeleno svetlo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare