Proterivanje BIRODI-ja iz Niša kao zahvalnost za izgradnju LAF-a

BEOGRAD-NIŠ

Nakon pet godina rada u Nišu, u saradnji sa članovima LAF Niš, koji su rezultirali uspostavljanjem Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF),  zbog čega je on i postao  postao simbol borbe potiv korupcije na lokalnom nivou u Srbiji, što je uticalo da model iz Niša postane obaveza za sve gradove u Srbiji u okviru Poglavlja 23, kao “nagradu” za učinjeno od tog grada, tačnije gradonačelnika Darka Bulatovića, BIRODI je dobio proterivanje iz Niša, saopštila je ova organizacija.

” Iako je, važećim Lokalnim planom za borbu protiv korupcije, definisano da je BIRODI monitor antikorupcijskih procesa koji se odnose na ovaj dokument, gradonačelnik Niša je potpisao rešenje u kojem je tu ulogu namenio Misiji OEBS-a u Srbiji. Međutim, iako Misija OEBS-a, u skladu sa svojim mandatom, pruža pomoć u izradi lokalnih antikorupcijskih planova, ona ne može da učestvuje u postupku njihovog donošenje.

Ovaj čin neće omesti BIRODI u naumu da monitoriše proces izrade lokalnih antikorupcijskih planova u svim gradovima ( i opštinama) u Srbiji, ali, na simboličnom nivo, pokazuje i ukazuje kakva se borba protiv korupcije sprema, imajući u vidu da se iz procesa sklanja organizacija koja je inicijator i autor lokalnih antikorupcijskih planova, poznatog kao model LAF.

Zato Biro za društvena istraživanja javno poziva gradonačelnika Niša da saopšti razloge zbog kojih je prekršio važeći Lokalnih plan za borbu protiv korupcije i uskratio BIRODI-ju pravo koje mu pripada po ovom planu”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare