Proslava povodom 135 godin društva “Branko”

NIŠ

Sa blagoslovom Episkopa niškog  Arsenija u četvrtak 20.oktobra sa početkom u 19, 30 časova u Svetosavskom domu, biće održan svečani koncert povodom obeležavanja velikog jubileja, 135 godina postojanja i neprekidnog delovanja NCPD „Branko“ pri Sabornom hramu u Nišu. Na svečanom koncertu će se predstaviti  „veliki i mali hor“ NCPD „Branko“. Gost koncerta biće i besednik, profesor i kompozitor, akademik Svetislav Božić kao i  „Gale Kerber“, prijatelj i saradnik.

                                 Koncertu će prisustvovati predstavnici brojnih horova iz zemlje i inostranstva, kao i ličnosti iz crkvenog, akademskog, umetničkog, drušvenog i političkog života Niša i Srbije.

                                 Niška crkvena pevačka družina „Brankoˮ zvanično je osnovana 1. septembra 1887. godine, mada se u literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan koji je proglašen za slavu Društva. Bilo je to nepunu deceniju posle oslobođenja Niša od Turaka, 1878. godine, u vreme ubrzanog prosvetnog i kulturnog razvoja i preobražaja grada.

                               Hor je dobio ime po čuvenom srpskom pesniku Branku Radičeviću. Već pune 135 godine ovaj hor saslužuje sa niškim episkopom i sveštenstvom u niškom katedralnom hramu bez prestanka. Družina tokom vremena postaje veća za  Dečiji hor „Brankoˮ koji je osnovan 1995. godine kao podmladak istoimene Crkvene pevačke družine „Brankoˮ pri Sabornom hramu u Nišu, s blagoslovom tadašnjeg episkopa niškog Irineja.

                       Pre 18 godina osnovan je Crkveno-igrački ansambl „Brankoˮ na inicijativu članova uprave NCPD „Brankoˮ, kao novi vid organizovanja dece kojih je sve više bilo na liturgijama i u crkvenoj porti.

                          Hor „Branko“ je nosilac ordena Svetoga Save drugog stepena, ordena Svetog Apostola Pavla, Grčke Pravoslavne Crkve i ordena Svetog Cara Konstantina. Od 2009. godine  pevačka družina „Branko“ organizuje Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički Edikt“ u Nišu, koji se održava bijenalno i na kome je u poslednja tri puta gostovalo 54 ansambla iz 14 država. Festival je od osnivanja pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti. Hor „Branko“ je u dva navrata bio gost Pevačke kapele „Glinka“ iz Sankt Petersburga, Rusija,  i njihovog proslavljenog dirigenta Vladislava Černušenka. Poslednji put, aprila 2012. godine, hor „Branko“ je održao celovečernji koncert u kapeli „Glinka“.

                       U sklopu obeležavanja jubileja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, hor „Branko“ je pevao na centralnoj proslavi, na liturgiji koju su služila 4 patrijarha i predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava, u Nišu 6. oktobra 2013. godine. Dve godine kasnije 2015. hor je priredio celovečernji koncert u Istanbulu u organizaciji Vaseljenske patrijaršije za goste Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja povodom slave carigradske patrijaršije.

                    Hor „Branko“ je imao blagoslov da je pevao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći, patrijarha Pavla i parijarha Irineja.

                      Tokom poslednjih 20 godina hor je nastupao u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji, Poljskoj, Francuskoj, Češkoj, SAD-u, Kanadi i Izraelu. Učesnik je mnogih međunarodnih festivala i dobitnik mnogih nagrada. Neki od njih su Međunarodni festival pravoslavnog pojanja, Minsk, Belorusija, (Grand Prix), Dani crkvene muzike, Hajnovka, Poljska (Grand Prix), Mokranjčevi dani, Negotin, (prvo mesto na 40-tim Mokranjčevim danima), učešće na Festivalima u Rotenburgu i Markobendorfu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare