Pronađen krčag iz 18. veka

VRANJE

Radnici koji rade na sanaciji zgrade Narodnog muzeja, odnosno Selamluka u Vranju, u jugozapadnom uglu zgrade uz sam temelj, iskopali su mali krčag sa jednom drškom crvene boje, visine od samo 15 centimetara.

Krčag je sa profilisanom ivicom trolisnog oboda koji je premazan engobom sa unutrašnje i spoljašnje strane. Nedostaje mu deo trolisnog oboda i blago naglašena stopa. Potiče iz prve polovine 18. veka, a zgrada je sagrađena 1765. To je period do kad je i korišćen ovaj krčag. Pripada grupi trpezne keramike, korišćen verovatno za ulje. Predmet je zanimljiv tim pre što ništa slično nije pronađeno iz tog perioda

Biće inventarisan u zbirku poznog srednjeg veka Odeljenja za arheologiju, kaže za JUGpress, kustos Narodnog muzeja u Vranju Gordana Stojičić.

Ona dodaje da to nije ništa neobično. U dvorištu Pašinih konaka tokom arhitektonskih zaštitnih radova pronađeno je dosta keramičkih i vodovodnih cevi, razna grnčarija, kao i kameni spomenici.

Interesantno je da prilikom svakog izvođenja radova na ovom objektu otkrije se neki predmet iz tog perioda. Tako je 2014. godine prilikom rekonstrukcije krova i istočnog zida u prostoru odžaklije na spratu pronađena gvozdena alatka za obradu drveta.

Radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Vranju izvode se u okviru projekta „Sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi na zgradi Pašinog konaka – Selamluka”.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека