Promovisana zbirka pesama “Nevreme”

VLASOTINCE

U prepunoj galeriji Kulturnog centra Vlasotinca za ljubitelje pisane reči organizovano je književno veče na kome je predstavljena nova zbirka pesama “Nevreme” mlade vlasotinačke pesnikinje Marije Popović. Inače, ovo je njena druga zbirka pesama a prvu pod nazivom „Nedelja“ objavljena je 2022. godine.

O zbirci pesama Nevreme govorili su direktor vlasotinačke biblioteke i pesnik Srba Takić, profesor srpskog jezika i književnosti Jovana Petković i pisac i novinar Danilo Kocić.

Veče je otvorio Srba Takić izražavajući svoje zadovoljstvo zbog prisustva mnogobrojnih Vlasotinčana on je još istakao da vlasotinačka biblioteka godišnje izda desetak knjiga vlasotinačkih autora ili onih koji pišu o Vlasotincu, kako bi pomogli one kojima je podrška potrebna.

  • Pesma je emocija jedna bez drugog ne ide, nema li iskrenih osećaja, nema ni dobrog pisanja. Ovim svojim drugim pesničkim vencem , simbolično nazvanim „Nevreme“, Marija je potvrdila sebe kao pesnika, razmišljajući, brinući, snevajući i pevajući o svom odnosu prema sebi najdražim osobama, onima koji su i nju samu oblikovale onakovom kakvoj jeste. Zbirka je podeljena u tri dela, upravo prema orijentirima njenog života, majci, ćerki i sebi sebi – rekao je Srba Takić govoreći o drugoj zbirci pesama mlade autorke.

Naglašavajući da je zbirka pesama Nevreme zbirka ljubavi, nade i vere Jovana Petković je između ostalog rekla:

  • Marija nam je prvom zbirkom razotkrila sebe, upoznala nas sa sobom kao pesnikinjom, dok nam u novoj zbirci otkriva sebe do kraja, do srži, odajući nam najtananije strepnje i čežnje svoje duše, nedaće kroz koje prolazi, prikazujući neretko i svoje najintimnije i najteže trenutke života. Zbirka je formalno podeljena u tri ciklusa- Majci, Nedelja je samo moja i Verujem. Dok je isčitavamo imamo utisak kao da posmatramo našu pesnikinju kako se, na kraju, okreće novim, lepšim stranama života. Ona budi optimizam kod svakog čitaoca, a to je , rekli bismo, i najveća vrednost ove knjiga.

„Zbirka pesama Nevreme podeljena u nekoliko poglavlja, pisana u slobodnom stihu, uz predivne metafore, koje može osmisliti samo tanana duša, ispisuje prolaznost, ali i trenutak u kome se uspeva da pronađe taj večiti putokaz između bola i bola, prolaznosti i nade u lepše sutra. Nevreme je intimna lirika ispisana veštim glasom pesnike, koja u trenucima velike tuge za preminulom majkom pronalazi utehu, ako je uopšte može biti – istakao je Danilo Kocić, ističući da Marija veoma talentovana i nadarena pesnikinja.

Svoje zadovoljstvo nije krila ni Marija, što zbog prepune sale, što zbog pažnje kojom je program praćen. Poručila je da joj to mnogo znači i da je ohrabruje da piše i nadalje. Po njenoj želji ovo je veče imalo i humanitarni karakter, jer svako ko je hteo da ima primerak knjige za sebe dao je prilog za pomoć u lečenju Anastasije Spasić.

Stihove iz pesmarice čitale su Biblioteke Jovana Milenković, Bojana Stojilković i Jelena Lepojević, a posebnu čar dao je muzički duo Slobodan Mitić (violina) i Ivan Dimitrijević (gitara) koji je za ovu priliku izveo prikladan program. (kraj) VS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare