Promovisana Monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“

VRANJE

Preko Fejsbuk stranice Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, održana je onlajn promocija Monografije „Vranjsko muzičko nasleđe“.

Autorka monografije Marija Vitas se osvrnula na sponu između Vranja i Beograda. Vranjanci i Vranje bili su prisutni u Beogradu još osamdesetih godina 19 veka, tako da su sa sobom doneli i vranjsku gradsku pesmu, koja je vrlo brzo postala neizbežna u kafanama i na slavljima. Jedan od njih bio je i sam pisac Bora Stanković, tako da u knjizi ima puno priče o Vranju u Beogradu, koje traje do današnjih dana, rekla je autorka.

„Velika mi je čast što sam imala priliku da pišem monografiju o vranjskoj gradskoj pesmi. Rad na tekstu za monografiju je bio veoma složen, a podrazumevao je i svakodnevno slušanje vranjske muzike, kao i isčitavanje brojnih novinskih i naučnih tekstova, intervjua, takođe i preslušavanje arhive Radio Beograda 2 i emisije ,,Od zlata jabuka”. Bilo je puno posla, ali verujem da se trud isplatio“, istakla je Vitas.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je podsetio da je povod za objavljivanje monigrafije članstvo Vranja u UNESKO Mreži kreativnih gradova u oblasti muzike.

„Ponosan sam što smo ovaj obiman posao završili za manje od godinu dana, tako da će monografija uskoro izaći iz štampe. Dvojezična monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“ govori o nastanku, razvoju i očuvanju pesme koja se rodila u vranjskoj građanskoj čaršiji. Pesme koja je poznata ne samo po specifičnom izrazu, setnim i nežnim tonovima, već i po tome što peva o stvarnim ličnostima, istinitim životnim pričama i događajima. Nastala u gradskoj vranjskoj čaršiji prenosila se kao svojevrsna narodna umotvorina, s kolena na koleno i očuvala se do današnjih dana. I ne samo da se očuvala, već se proslavila davoljno da naš grad svrsta u red gradova UNESКO koji svoj razvoj, između ostalog, baziraju na kreativnostima u raznim oblastima, pa i muzici“, rekao je gradonačelnik.

On je izrazio uverenje da će dvojezična srpsko – engleska monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“ doprineti promociji kulturnog nasleđa koje Vranjanci, predano čuvaju i s ponosom prikazuju javnosti, kao i da će Vranju otvoriti i neke nove mogućnosti na međunarodnoj kulturnoj sceni.

,,Na monografiji je radio veliki broj ljudi, počev od etnomuzikologa, preko radnika u kulturi, do čuvara i interpretatora vranjske gradske pesme, a kojem je konačnu formu dala autorka Marija Vitas. Verujem da ovde nećemo stati kada je očuvanje i negovanje vranjske gradske pesme u pitanju, već da će monografija biti podstrek nekim novim generacijama da nastave da kroz vranjsku gradsku pesmu neguju posebnost i idetitet našeg grada. Takođe, verujem da će monografija biti i početna osnova nekim budućim istraživačima i naučnim radnicima u ovoj oblasti“, rekla je na onlin promociji zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Urednik monografije dr Vladimir Кolarić, se zahvalio svima na saradnji naglasivši da će ova knjiga na pravi način prezentovati ne samo Vranje, već i Srbiju.

Na onlajn promociji koja je bila posvećena vranjskoj gradskoj pesmi govorili su i Branimir Stošić Kace i Ivana Tasić.

Emitovana su i dva spota u kojima oni interpretiraju vranjske pesme.

Izdavanje monografije pomoglo je Ministarstvo kulture.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare