Promovisana knjiga „Vlasotinačke priče iz prošlosti“

VLASOTINCE


U renoviranoj galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja pisane reči održana je promocija knjige „Vlasotinačke priče iz prošlosti“, Radivoja B. Prikića. Kao i u mnogim ranijim književnim večerima i ovoj večeri posebnost su dali učenici vlasotinačke Gimnazije „Stevan Jakovljević“, koji su čitali odlomke iz knjige.


Govoreći o knjizi „Vlasotinačke priče iz prošlosti“ Srba Takić je istakao:

  • Nastavljajući započeto delo svoga oca Radivoje Prikić je zapisivao anegdote iznikle iz svakodnevnog života Vlasotinčana, od početka 19. veka, od Strelje Petrovića i Stanka Bojadžije, do, rekli bismo, nedavno, Hristifora Crnilovića i Milana Nešića. Kako se volelo i bolelo, kako se gostilo i postilo, kako se častilo i kastrilo i sve je to kaleidoskop slika „onog našeg što nekad bejaše“, onog od čega smo i mi danas takvi kakvi smo. Osim što nas podseća na neke važne ljude i događaje iz naše zavičajne istorije, ova knjiga poziva i na vlastito preispitivanje i ravnanje po njima – kazao je Srba Takić.
    Devet anegdota o starim Vlasotinčanima pročitali su gimnazijalci Petar Veljković, Marta Mitrović, Luka Mitić, Milica Pavlović i Sofija Mitić.
    Zahvaljujući se prisutnima Radivoje Prikić najavio je još dve knjige u izdanju vlasotinačke biblioteke, naglasivši „uz pomoć biblioteke objavićemo knjigu zapisa starih Vlasotinčana o našem gradu, npr. Dušana On. Popovića, Zore Crnilović i drugih. Zatim i knjigu o kulturnom životu Vlasotinca između dva svetska rata. Ovom priilikom bih podsetio da je tada bilo u Vlasotincu preko 20 različitih kulturnih društava. Mišljenja sam da nove generacije Vlasotinčana mogu biti ponosne na svoje pretke -rekao je Radivoje B. Prikić, koji je u mladosti bio iuzetno dobar fudbaler u dresu Vlasine u vreme svojih gimnazijalskih dana.
    Pored meštana u publici su bili gosti iz Beograda, Leskovca i Sremskih Karlovaca. Na kraju večeri prisutne je pozdravio i Sreten Bata Milenković u ime vitezova vina, dok je o značaju rada i dela Miodraga Nagornog govorio njegov prijatelj prof. dr Tomislav Šušulić, koji je zbog ovog događaja došao iz Beograda. (kraj) VS/MN
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare