Promovisan roman Zorana Davinića “Kapija za drugi svet”

LESKOVAC

U leskovačkom Kulturnom centru u prepunom holu na spratu sinoć je održana promocija romana Zorana Davinića „Kapija za drugi svet“, u izdanju Srpske književne zadruge.

O romanu su govorili dr. prof. Sunčica Denić, profesor Pedagoške akademije u Vranju, inače i sama pisac i književni kritičar i Danilo Kocić, novinar i publicista, dok je delove iz romana čitala Svetlana Pešić, pesnikinja iz Vlasotinca.

Izmedju ostalog, dr. prof Sunčica Denić je naglasila: “ U knjizi „Kapija za drugi svet“ ideal za kojimse teži je prikazan u svakodnevici vlasotinačke čaršije. Vlasotince je ovde samo simbol sveopšte nevolje vremena o kojem se govori. Upečatljivo je ono što su pojedinci sačuvali kao vrednost, poštujući vrline tradicije i vere. U romanu izbija majstorstvo dijaloga i velikog kazivanja sa malo reči. Oisan je široki spektar junaka i veoma uspešno prikazan karakter varoši. Glavni likovi su dva učenika, Zorica, ćerka emigranta, žandarma Ilije i Božidar, sin crkvenjaka Nikole. Ovim romanom –  završila je svoje kazivanje dr. prof. Sunčica Denić – Zoran Davinić je podigao trajni spomenik Vlasotincu.“

Govoreći o romanu Danilo Kocić je istakao autentičnost likova i događaja prikazanih u njemu, naglašavajući da roman nikoga neće ostaviti ravnodušnim. “ Roman se čita u jednom dahu – rekao je Kocić- i predstavlja nešto novo u srpskoj književnosti. To je takodje i verna, plastično data slika života u jednom vremena posle Drugog svetskog rata, koje je bilo obeleženo strahom od autoritativne vlasti.“

Zoran Davinić nije imao nameru da u romanu daje političke ocene događaja, nije iskazivao svoj politički stav prema njima, već je događaje opisao autentično, ostavljajući čitaocima na razmišljanje i prosuđivanje.

Svojim romanom Davinić je obogatio književnu baštinu juga Srbije i zauvek od zaborava sačuvao jedno vreme, način života i likove.

Roman ima zanimljivu priču koja prati dve porodice, od kojih jedna ide u ponor, druga ide do najviših društvenih lestvica.

Publika na promociji je toplo pozdravila autora i njegove goste i požela mu sreću u daljem stvaranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare