Promovisan projekat prekogranične saradnje muzeja „Heterotopija“

LESKOVAC

Narodni muzej Leskovac završio je projekat „Heterotopija“, koji je urađen kroz fondove prekogranične saradnje preko Interreg IPA program Bugarska – Srbija. Vrednost ovog projekta je 521.488 evra, od čega je leskovačkom muzeju pripalo 207.526. Promocija je urađena na platou ispred muzeja, a okupljeni su imali prilike da vide 3D prezentaciju koja je izvedena tako što je sama zgrada muzeja poslužila kao video-bim.

Direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević veruje da će novi sadržaji koje sada muzej nudi privući mnogo pažnje.

„Biće omogućeno svima onima koji su do sada bili sprečeni da dođu u muzej, upoznaju šta je to muzej, kulturno i istorijsko nasleđe, da se upoznaju sa našom istorijom, onim što smo i odakle smo. Veliku podršku Narodni muzej je dobio od Grada Leskovca, na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, koji je prepoznao trud muzeja da istorijsku i kulturnu baštinu našeg regiona približi na što kvalitetniji način što većem broju ljudi. Grad Leskovac je učestvovao u finasiranju projekta učešćem od 31.130 evra. Takođe, hvala i gradonačelniku grada Botevgrada Ivanu Gavaljugovu koji je izabrao Narodni muzej u Leskovcu kao partnera za sprovođenje zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekta.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da „našu bogatu istoriju više od sedam decenija, sa velikom ljubavlju i poštovanjem čuva leskovački Narodni muzej, koji je čak četiri puta poneo priznanje Mihailo Valtrović i proglašen je najboljim muzejem u Srbiji. Kustosi, istoričari i arheolozi su takođe nosioci ovog priznanja. Muzej je nosilac Kulturnog obrasca Ministarstva kulture i informisanja, Oktobarske medalje Grada Leskovca i Sretenjskog ordena trećeg reda. Zahvaljujući Narodnom muzeju, naš grad je ponovo centar kulturnih dešavanja u regionu. Leskovački muzej jeste jak stub kulture našeg grada, jedan od najboljih u čitavoj zemlji zato im čestitam na predanom radu i svim dosadašnjim uspesima i zahvaljujem na svemu što čine za afirmaciju našeg grada u Srbiji, regionu i čak u Parizu gde je predstavljen jedan projekat Muzeja.“

U ime bugarskog partnera na projektu Georgina Nikolova je rekla da je urađen veliki posao koji otvara nova prostranstva koje će leskovački muzej pokazati svojim sugrađanima i gostima koji dođu u Leskovac.

Projektom „Heterotopija“ Leskovac je dobio moderniji muzej sa mnoštvom digitalnih modela kojim će privući veliki broj posetilaca. Glavni ciljevi projekta su poboljšanje kvaliteta života u prekograničnom području, podsticanja procesa upoznavanja, razumevanja i integrisanja zajednica u zajednički evropski kulturni i informativni prostor.

Suzana Ranđelović, šef osnovne delatnosti i idejni tvorac projekta, naglasila je da je uspešno sprovođenje inicijative za održivost projekta bila veliki izazov za sve članove projektnog tima.

„Presudna je bila snažna vizija koja odražava potrebe interesa različitih grupa zainteresovanih strana u projektnim ciljevima i rezultatima. Osluškivanjem potreba posetilaca i praćenjem inovativnih tehnologija uspeli smo da odgovorimo na potrebe građana Leskovca, turista, mlađih osoba i osoba sa invaliditetom. Pre svega uspeli smo da promovišemo bogat turistički potencijal Leskovca pružajući visok nivo zadovoljstva posetiocima kroz značajno iskustvo i inovacije. Nadam se da će realizovane aktivnosti privući pre svega građane Leskovca, turiste, škole, decu, mlade i osobe sa invaliditetom da se upoznaju sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem našeg grada.“

Realizacijom projekta „Heterotopija“ Leskovac je dobio lapidarijum. Ovaj izložbeni prostor na otvorenom obogaćen je eksponatima iz više zbirki koji pokazuju kulturno nasleđe leskovačke kotline u 8.000 godina dugoj istoriji. Pored svakog eksponata je i adekvatni tekst o samom predmetu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milica
Milica
2 godine pre

Igrajonice, muzejonice, zaebavaonice. Rabota u prazno.