Promocija filma “Sestre” o trgovini ljudima

LESKOVAC

U Omladinskom klubu grada Leskovca u organizaciji Kancelarije za mlade i Lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima održana je promocija filma “Sestre”.

Film je uzbudljiva i potresna priča o sudbini devojaka žrtava trgovine ljudima, a autori na ovaj način žele da utiču na podizanje svesti javnosti o ovom problemu.

Ovaj projekat je jedan od pobednika konkursa Evropske unije “Podrška medijima u oblasti evropskih integracija”, a dobio je i donaciju Međunarodne organizacije za migracije.
Predrag Momčilović, u ime lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, rekao je da trgovina ljudima predstavlja svaku vrstu eksploatacije ljudi.
“U filmu je predstavljena seksualna eksploatacija. Na teritoriji Leskovca prošle godine su zabeležena četiri slučajeva trgovine ljudima. U dva slučaja se radilo o prinudnom prosjačenju, a po jedan slučaj je bila radna i seksualna eksploatacija. Trgovina ljudima nije zaobišla ni našu zemlju ni naš grad, te je stoga 2013. godine gradsko veće formiralo lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima čija je prevashodna uloga da podiže svest naših sugrađana o opasnosti koje proizvodi ovo krivično delo. Trgovina ljudima je od skora uvedeno u naše krivično zakonodavstvo, ali se veoma teško otkriva i dokazuje. Zbog toga se fokusiramo na preventivno delovanje, kojim možeom mnogo da postignemo. Pre nekih mesec dana na teritoriji našeg grada je doneta prva prvosnažna presuda za trgovinu ljudima. U pitanju je žena koja je osuđena na tri godine zatvora. Sam procese je trajao više od pet godina, a izuzetno je bio mučan za žrtvu. Zato je prevencija najbolji način da se skrene pažnja na ovu opasnost koja može da snađe svakog od nas.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare