Prometej iz Novog Sada pobednik ovogodišnjeg Sajma knjiga u Nišu

NIŠ

Tradicionalno tokom Sajma knjiga u Nišu objavljeni su dobitnici sajamskih nagrada.

Tradicionalne nagrade žirija su “Presad mudrosti “ i “Inicijal” a tradicionalno se dodeljuje još jedna nagrada „Boža Vojinović“ za doprinos u afirmaciji i popularizaciji niškog Sajma knjiga

Žiri koji je odlučivao o nagradama “Presad mudrosti” i “Inicijal” čine Vlasta Mladenović, Aleksandar Kostadinović i Miroslav Todorović.

Žiri koji je odlučivao o sajamsko nagradi “Otisak” čine  Radmila Kostić, Vladan Ranđelović i Nemanja Jovanović.

Nagrada “Presad mudrosti” dodeljena je u tri kategorije. Pobednik ovogodišnjeg sajma knjiga u Nišu je   izdavačka kuća “Prometej” iz Novog Sada, za ukupan doprinos kulturi Srbije , za afirmaciju nacionalne kulture i ono što čini objavljujući značajna dela.

Drugi dobitnik je “Revnitelj iz Niša za najvredniju Ediciju pesničkih knjiga koja je posvećena pesnicima sa ovog podneblja i kolekciju Siga.  Nagrada je dodeljena zbog kreativnog i multidisciplinarnog pristupa pesničkim zbirkama.

Nagradu “Presad murosti “ dobila je izdavačka kuća Dereta za knjigu niškog  autora  antropologa Bojana Jovanovića.  Nagrada je dodeljena “ jer “predstavlja dragoceni doprinos etnološkoj misli, baveći se fenomenom memorisnja i zaboravljanja u tradicijskoj kulturi”.

Knjiga “Prozor u dvorište“, autora Zorana Paunovića, u izdanju „Geopoetike”, dobila je nagradu “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci.

Priznanje  za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu pripalo je knjizi “Od premudrih čula“ Snežane Milojević, u izdanju Centra za crkvene studije iz Niša. Nagrada je dodeljena “ za savremeni analitički pristup tekstovima srpske književnosti srednjeg veka.

Niški pisac Velibora Petkovića dobio je  priznanje “Inicijal” za knjigu “Medjedjedovina, u izdanju “Medivesta” koja “spaja sadašnjost i budućnost a svedoći o svom vremenu”.

Nagrada “Otisak” koja se na Sajmu knjiga u Nišu dodeljuje za grafički dizajn, ove godine je za estetski tretman knjiga dodeljena niškom izdavaču “Južni Darkwood”. Publikacija koje se ove godine izdvojila je Korto Malteze, Kelti, koja je obogaćena crtežima i akvarelima čuvenog strip crtača Huga Prata.

Za tehnološki tretman “Otisak” je pripao “Data statusu” za knjigu “Muzej Umetnosti“, za visoki tehnički doprinos u interpretaciji i prezentaciji različitih likovnih ostvarenja kroz vremenske epohe.

Nagradu za intermedijalni tretman dodeljena je  “Vulkanu” za knjigu “Ljudsko telo: Anatomija pod lupom“. Inovativnost i originalna opremljenost ove knjige u kaleidoskopu boja , uz pomoć magičnih sočiva snažno deluje na opšti vizuelni utisak “

 Priznanje „Boža Vojinović“ za doprinos u afirmaciji i popularizaciji niškog Sajma knjiga pripalo je niškoj pesnikinj Minji Ilijevoj.

Nagrade sajma , kako kaže direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić , su u besplatnom izlagačkom prostoru za naredni sajam. Dobitnici prvih nagrada na narednom Sajmu  knjiga će imati 15 besplatnih izložbenih kvadrata, druhe nagrade po 10 kvadrata a treće po pet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare