Projekti za veću informisanost na jezicima nacionalnih manjina

BEOGRAD

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu  Branko Ružić i predstavnici 74 projekata potpisali su danas ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je ove godine iznosio 21.8 miliona dinara, što je 12 puta više nego prošle godine.

„Ovo je druga godina kako ministarstvo, nakon 15 godina neaktiviranja, vrši raspodelu sredstava iz ovog Budžetskog fonda“, rekao je Ružić i dodao da su prošle godine bila znatno skromnija sredstva, 1.800.000 dinara, i obećao da će se truditi da se taj fond sledeće godine uveća.

Tužić je rekao i da “ovu godinu zaposleni u Ministarstvu za državnu upravu u lokalnu samoupravu sa pravom zovu „manjinskom“ , ne samo zbog Fonda, već i zato što se održavaju i redovni izbori za nacionalne savete.

On je rekao i da je “znatno unapređen zakonodavni okvir u oblasti ostvarivanja manjinskih prava i istakao spisak pohvala koje je Srbija dobila od međunarodnih institucija, kao i prošlonedeljne pohvale visokog predstavnika za nacionalne manjine OEBS-a Lamberta Zanijera.

 

„U svemu tome od velikog značaja je i uloga vas, predstavnika civilnog društva i to da zajedno sa nama, pokretanjem inicijativa, dijaloga i sprovođenjem projekata od javnog interese doprinesete da propisi koje pišemo, politike koje kreiramo – odgovaraju stvarnoj potrebi naših građana“, istakao je Ružić.

On je pozvao sve pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da iskoriste svoje aktivno ili pasivno biračko pravo i da uzmu učešće na izborima 4. novembra za Savete nacionalnih manjina.

“Manjine će na taj način ojačati i strukturalno i kvalitativno sastav Saveta nacionalnih manjina”, ukazao je Ružić.

Dodao je da će Srbija nastaviti zakonski da unapređuje tu oblast, koja je, kaže, do te mere već unapređena da prevazilazi standarde koji postoje u zemljama EU.

Upitan kakav je odziv nacionalnih manjina za upis u poseban birački spisak, nakon državne kampanje, Ružić je istakao da će pravo stanje biti jasno na sam dan glasanja, imajući u vidu, kaže, da se upis u birački spisak prekida 48 sati pre raspisivanja izbora.

Objasnio je da će se tada ustanoviti ko će ići na direktne izbore za nacionalne savete, a ko preko elektronskih skupština..

“Upis u poseban birački spisak je jedna kontinuirana aktivnost. Tom aplikacijom omogućili smo da jednim klikom i unosom JMBG-a, svaki građanjin pripadnik nacionalne manjine u Srbiji može da proveri da li je upisan u birački spisak i na kom će biračkom mestu glasti”, objasnio je Ružić.

 

Medju projektima koje će finansirati Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je i onaj koji će realizovati leskovački nedeljnik Nova Naša reč.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека