PROJEKCIJA NAGRADJENIH FILMOVA SA BALKANIMA

 

 

LESKOVAC

 

Jedanaesti Evropski festival animiranog filma Balkanima, održan je oktobra 2014. godine u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Pored najboljih evropskih kratkometražnih animiranih filmova, koji su prikazani u dve takmičarske selekcije (autorski i studentski), festival je imao bogat prateći program u vidu retrospektiva, izložbi i radionice pod nazivom „Ritam i frejmovi“, koju je vodio španski animator Coke Rioboo Cortes.

 

Leskovačka publika imaće priliku da pogleda nagrađene filmove, koji su izabrani od strane članova dva međunarodna žirija:

 

Program:

 

  • OBIČAN DAN, Una Isailović (Srbija, 2014), 4:13

Kako biste se vi osećali da se probudite u danu u kom odjednom nema druge osobe na svetu osim vas?

  • MITHOPOLIS, Alexandra Hetmerova (Češka, 2013), 11:30

Legendarni likovi iz grčke mitologije žive svoje živote i rešavaju svoje probleme u svetu današnjice.

  • IDOLE, Valentina Lo Duca (Italija, 2013), 3:44

Čovek i pas, veza koja upućuje na mladost koja namerava da se otrgne i odleti na tankoj liniji uspomena. Ono što jednom prođe ne događa se ponovo, postajući celina okvira rasutog u svesti, neprestano menjajući oblik.

  • THE NEW SPECIES, Katerina Karhankova (Češka, 2013), 6:18

Ovo je priča o troje dece koja nalaze tajanstvenu kost i o njihovom putovanju koje za cilj ima da pronađu stvorenje kome ta kost pripada.

  • ABSENT MINDED, Roberto Catani (Italija, 2013), 7:55

Dečije sanjarenje tokom školskog časa iznenada prekida učitelj. „Instruktor“ preti mladom đaku da će mu odseći uvo kako bi ga „stimulisao“ da se skoncentriše i da spreči njegove buduće izlete u svet mašte.

  • TORTURING, Rebecca Blocher (Nemačka, 2013), 4:03

Čoveka ništa ne muči više od nerazrešene situacije ili neizgovorenih reči. Njegov unutrašnji emocionalni haos reflektuje se u njegovoj percepciji sveta i u jednom trenutku delanje predstavlja bolje rešenje od neprestanog mučenja. Bazirano na istoimenoj pesmi Ete Strajher.

  • WIND, Robert Lobel (Nemačka, 2013), 3:49

Stanovnici izrazito vetrovite oblasti uče kako da se suoče sa svojim teškim životnim uslovima.

 

  • DARLING, Izabela Plucinska (Poljska, 2014), 6:00

Šta je gubitak memorije? U lavirintu straha, bliska osoba postaje stranac a dom se pretvara u klopku. Napipavajući put niz poznate objekte i oblike, protagonistkinja pokušava da se vrati u život koji je nekada bio njen.

  • SIMULACRA, Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Hrvatska, 2014), 8:40

Koja slika je prava: ona koja nas promatra sa druge strane ogledala ili ona koja se ogleda? U hodnicima iluzije, simulakra iza ogledala, moraće da otkrije gleda li u stranca ili skriveni deo sebe.

  • BATHS, Tomek Ducki (Poljska, 2013), 4:00

Dve starije plivačice nalaze se na javnom kupalištu na njihovom ritualnom plivačkom susretu. Ovaj put zaroniće dublje nego obično.

 

Trajanje programa: 62 minuta

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare