Projekat “Šta te sprečava da čitaš?” niških đaka predstavljen na samitu u Rimu

NIŠ

U Rimu je od 27. do 30. novembra 2019. godine, održan  najveći Dečiji svetski samit međunarodnog edukativnog programa ‘’Pokretač promena’’, na kojem je učestvovalo oko 2.000 dece iz 47 zemalja sa pet kontinenata, uzrasta od 5 do 18 godina i predstavili su svoje projekte sa motom ‘’Ja mogu’.  Na samitu su učestvovale i četiri ekipe iz Srbije od kojih je jedna bila iz Niša. Nišku ekipu su predstavile Aleksandra Savović, Zorana Stojiljković, Sofija Milkić i Jelena Jović sa svojom nastavnicom građanskog vaspitanja Arsić Aleksandrom.

                          “Ekipa iz Niša se predstavila u Rimu projektom “Šta te sprečava da čitaš”, kaže profesorka Aleksandra Arsić. “Projekat je bio odlično primljen, pohvaljen i nagrađen dugim aplauzom što je dodatna motivacija  našim učenicima da nastave da rade na novim projektima, ali su istovremeno pokazali šta sve mogu i da svojim radom mogu da budu pokretači promena”.

                           Cilj ovog programa je da pomogne mladima da razviju društveno- angažovani preduzetnički duh u skladu sa stavom da mogu da postignu što požele, tako što će kroz sopstvene projekte, koristeći inovativnu metodologiju, rešiti konkretne probleme koje su zapazili u lokalnoj zajednici. Do sada je u program uključeno više od 32.000.000 dece širom sveta.

                         ‘’Pokretač promena’’ podrazumeva učešće u procesu identifikacije potreba i problema, istraživanju potencijalnih rešenja, donošenju odluka, planiranju i sprovođenju akcija u zajednici”, dodaje Aleksandra Arsić.  “Aktivno učešće mladih u radu institucija i društvenim procesima omogućava mladima da preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost i budućnost društva u kome žive, što im istovremeno, pomaže da steknu autonomiju i pruža priliku da zadobiju brojne veštine i znanja”, ističe Arsić.

                           Svi prikazani projekti  nagrađeni su  velikim aplauzom da bi se podržala hrabrost dece u želji da promene svet i da budu osnaženi da to nastave da čine.

                           Papa Franja, 266. biskup Rima, šef države i suveren Vatikana podržao je ovu manifestaciju i pozdravio sve učesnike i održao govor pun ljubavi i milosrđa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare