Projekat „Dobra uprava – brza usluga za roditelje i bebu“

VRANJE-VLADIČIN HAN-SURDULICA-BOSILEGRAD-TRGOVIŠTE

 

 U okviru jedinstvenog upravnog mesta „eBEBA”, od 4. decembra,  roditelji će moći da ostvare prava na roditeljski dodatak za sve majke sa prebivalištem u Vranju, Bosilegradu, Vladičinom Hanu, Surdulici i Trgovištu. 

Jedan  od prioriteta Vlade Srbije je optimizacija svih administrativnih procedura u vezi sa životnim događajem – rođenjem deteta.

 Ministarstvo zdravlja, u koordinaciji sa drugim organima državne uprave i organizacijama, preduzelo je aktivnosti koje su usmerene na realizaciju projekta „Dobra uprava – brza usluga za roditelje i bebu“.

Od aprila 2016. godine u Srbiji se primenjuje novi sistem upravnih postupaka vezanih za rođenje deteta.

Suština promena je u tome da će roditelji sve administrativne obaveze vezane za upis deteta u Matičnu knjigu rođenih, uključujući određivanje ličnog imena, prijavu prebivališta deteta i prijavu deteta na zdravstveno osiguranje moći da obave u zdravstvenoj ustanovi, bez popunjavanja formulara i besplatno. Radi se o uvođenju “jedinstvenog upravnog mesta” za obavljanje administrativnih procedura, kako bi se roditeljima novorođene bebe uštedeli vreme i novac.

Princip obavljanja upravnih usluga po principu jedinstvenog upravnog mesta ili “sve na jednom mestu” sledi savremene trendove u javnim upravama zemalja članica Evropske unije. 

U Zdravstvenom centru Vranje usluga elektronske prijave novorođenčeta uspešno se realizuje od jula 2016. godine. Do sada je na ovaj način prijavljeno 3.655 beba, dok u Republici Srbiji broj elektronski prijavljenih beba iznosi 137.291.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare