Proglašeni pobednici takmičenja mladih novinara i novinarki u okviru programa Media for All

ZAPADNI BALKAN

Devet novinara i novinarki sa Zapadnog Balkana osvojili su prvu nagradu na Takmičenju mladih novinara i novinarki u okviru programa Media for All. Takmičari su radili u tročlanim regionalnim timovima, zajedno sa svojim mentorima koji su im davali stručne savete tokom perioda od osam nedelja, na izradi priča na teme od značaja za mlade danas.

Žiri je toliko bio impresioniram kvalitetom radova da je odlučio da prvu nagradu podele tri tima:

  • Katarina Baletić i Nevena Petaković iz Srbije i Teodor Gjerga iz Albanije nagrađeni su za priču Finansijski problemi odlažu osamostaljnivanje mladih od roditelja, 
  • Gentiana Ahmeti sa Kosova, Jona Kaso i Đoana Calaku iz Albanije nagrađeni su za priču “Borba” za posao tera medicinske sestre za Nemačku 
  • Mladi se odlučuju za skupe alternative da bi sačuvali mentalno zdravlje, je priča koju su napisali Erisa Krieziu iz Albanije, Đurđa Radulović i Andrea Jelić iz Crne Gore.

Erisa Krieziu iz jednog od pobedničkih timova je izjavila: “Zajedno sa koleginicama iz Crne Gore radila sam na priči o mentalnom zdravlju mladih. Ovo je bio sjajan momenat za obradu ove teme imajući u vidu aktuelnu pandemiju COVID-19. Smatram da je nova generacija mladih novinara i novinarki u regionu veoma profesionalna u svom radu. Ali opet, potrebno je da se više bavimo temama koje se odnose na mlade kako bismo podržali dinamiku današnjeg društva, posebno na Zapadnom Balkanu.”

Najpozitivnije iskustvo koje sam stekla iz ovog programa je rad sa kolegom iz Albanije i mentorkom iz Bosne i Hercegovine, jer sam na taj način stekla šire uvide o mladima i o situaciji u regionu,” dodala je Katarina Baletić iz Srbije.

Jona Kaso je navela da je saradnja na izradi priče bila sjajna i da su svi veoma srećni što su bili u mogućnosti da rade sa mentorkom što je u velikoj meri doprinelo kvalitetu priče koju su proizveli.

Kako je opisala predstavnica žirija na Takmičenju mladih novinara i novinarki, Una Hajdari, priče su ocenjivane na osnovu nivoa u kom su oslikavale standarde profesionalnog novinarstva, dobrog pripovedanja i originalnosti i značaja ideje. “Žiri je bio veoma zadovoljan kvalitetom podnetih članaka i preporučuje novinarima i novinarkama da svoje priloge objave. Najvažnije je to što članci predstavljaju saradnju između zemalja u regionu u kome je saradnja u oblasti novinarstva uvek mogla biti na višem nivou, a ovo je važan primer koji su podneti radovi pokazali. Odabrani prilozi su zbir ocena sva tri člana žirija i ovom prilikom čestitamo pobednicima.” izjavila je Hajdari.

Gdin. Piter Braun, direktor British Council-a za Zapadni Balkan, čestitao je pobedničkim timovima na regionalnoj onlajn konferenciji koja je okupila medije mladih sa Zapadnog Balkana. Glavi cilj konferencije bio je jačanje i širenje umrežavanja među mladima u medijima na Zapadnom Balkanu. Na regionalnoj konferenciji okupili su se mediji i novinari i novinarke iz Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, što im je omogućilo da se upoznaju i uče jedni od drugih, kao i da istraže mogućnosti za saradnju u budućnosti.

Takmičenje mladih novinara i novinarki

Na takmičenje su mogli da se prijave novinarski timovi iz različitih zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija) koji zajednički rade na produkciji medijskog sadržaja namenjenog mladima i od značaja za mlade u celom regionu Zapadnog Balkana.

Takmičenje je okupilo i podržalo 36 mladih novinara i novinarki koji su radili u timovima i izradili 12 veoma značajnih priča u kojima mladi na Zapadnom Balkanu mogu da se pronađu. Tokom događaja, predstavnica žirija na Takmičenju mladih novinara i novinarki, Una Hajdari, iznela je detalje više detalja o kriterijumima i rezultatima ocenjivanja, nakon čega su tri prvorangirane priče predstavili njihovi autori i autorke.

Program Media for All usmeren je na unapređenje kapaciteta medija mladih za izradu kvalitetnog, relevantnog, etičkog i rodno osetljivog sadržaja, povećanje interesovanja i angažovanja mladih u medijima na lokalnom nivou i olakšavanje regionalnog umrežavanja mladih u medijima.

Program Media for All podržava mlade novinare i novinarke i medije koji se bave mladima kroz aktivnosti u okviru programa za obuku mladih novinara i novinarki, mentorstvo za odabrane medije mladih i regionalno takmičenje mladih novinara i novinarki gde su novinari radili u tročlanim timovima na kreiranju priče o temi koja zanima njihovu generaciju.

U saradnji sa Mediacentrom iz Sarajeva, osmislili smo prilagođeni program instrumentalnog mentorstva za medije mladih na Zapadnom Balkanu. Od septembra 2021. do januara 2022. god, mediji će raditi sa iskusnim medijskim profesionalcima na raznim temama koje obuhvataju njihove svakodnevne aktivnosti.

Program Media for All nudi programe stručnog mentorstva, obuke i podršku lokalnim i regionalnim medijima sa ciljem uspostavljanja delotvornije saradnje između medija i njihovih čitalaca, slušalaca i gledalaca. Cilj je promocija kvalitetnog, etičkog, rodno osetljivog sadržaja i pojačavanje glasa žena, mladih i nedovoljno zastupljenih zajednica. Radeći sa novinarima i novinarkama, urednicima i urednicama i publikom širom regiona Zapadnog Balkana, program pruža prilagođenu podršku u razvoju poslovanja, unapređuje dvosmernu komunikaciju sa građanima i medijima i podržava medije mladih i novinare i novinarke na Zapadnom Balkanu.

British Council u saradnji sa Balkanskom mrežom za istraživačko novinarstvo (BIRN), Thomson Foundation i INTRAC (Međunarodni NVO centar za obuku i istraživanje) realizuje program Media for All koji finansira Vlada Velike Britanije.

Zapadni Balkan (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare