Proglas NUNS-a za poštovanje zakona u sferi medija

BEOGRAD

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojila je danas proglas:

Kritičke ocene i zahtevi javnosti u odnosu na rad Regulatora elektronskih medija (REM) i pojedinih pružalaca medijskih usluga sa dozvolama za nacionalno pokrivanje, koincidiraju sa kritikama i analizama stručne javnosti, medijskih udruženja i organizacija civilnog društva u dužem vremenskom periodu. Rezultat takvih konstatacija sadržan je i u Strategiji razvoja javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine i u Akcionom planu koji proizilazi iz strategije.

Zbog neostvarivanja odredaba zakona i novinarskog kodeksa i zanemarivanja javnog interesa, a promocije političkog uticaja vlasti, partikularnih interesa pojedinih komercijalnih medija, neprimerenih sadržaja, neostvarivanja političkog i medijskog pluralizma, strateški dokumenti predviđaju isključivanje državnih organa iz predlaganja kandidata za članove Saveta REM-a i izbor novog Saveta, odmah posle usvajanja novog Zakona o elektronskim medijima, koji upravo treba da bude stavljen na javnu raspravu i uđe u proceduru usvajanja.

NUNS naglašava važnost doslednog ostvarivanja stavova medijske strategije što je najbolji način da se Regulator elektronskih medija privoli na ostvarivanje zakona. Od novog Saveta očekujemo podsticaj demokratskom, profesionalnom, etičkom javnom komuniciranju, a isključivanju svega nezakonitog, vulgarnog i štetnog.

Zahtevamo i da Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije dosledno primenjuje zakonske odredbe u odnosu na štampane medije koji su u njegovoj nadležnosti.

Ovim aktivnostima može da se popravi medijska situacija, unapredi medijski sistem, smanje tenzije i doprinese kulturi javnog dijaloga i ukupnom demokratskom razvoju Srbije, navodi se u saopštenju Skupštine NUNS-a. (kraj) NUNS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare