Profesori vranjske Gimnazije u poseti svetinjama na Kosovu

smart

VRANJE

Grupa profesora Gimnazije ,,Bora  Stanković“ u Vranju sa prijateljima obišla je Visoke  Dečane, Pećku patrijaršiju i Gračanicu na Kosovu i Metohji.

„Uprkos okolnostima u kojima živimo manja grupa intelektalaca  opredelila se da hoda u čast predaka, da potvrdi da su ti prostori i stvarni i poetski i sveti i naši. Prisustvovali smo liturgiji u Dečanima i osetili moć srednjovekovne srpske  države. Nakon Dečana obišli smo Pećku patriaršiju i podsetili se na ktitore i ustoličenja mnogih naših patrijaraha i celivili čuvenu ikonu Krasnicu Pećku. U povratku obišli smo Gračanicu“, rekla je direktorka varnjske Gimnazije Suzana  Mišić Stanković.

Ona je dodala da je ovo njihovo hodočašće usledilo na predlog  koleginice i profesorke Vesne Arsić.

smart

„Verujem u sitan rad, u male korake izlaska iz ovog našeg mraka, u žrtvu za zemlju, za  narod, koliko od svakog od nas stoji. Ne stoji mnogo, već da uprkos starhovima, u sebi  i van sebe stvorimo mogućnost da posmatramo nešto izvan nas samih. Stojeći na Liturgiji i slušajući heruvimsku pesmu, potvrdismo da nismo samo deo ovog sveta već i duhovnog. Pa, tako se susresmo i sa Stvarnom i Nebeskom Srbijom“, izjavila je profesorka Arsić

Putovanje je nastalo iz potrebe da ličnim primerom  pokažemo da smo svesni vrednosti koje smo nasledili, kažu profesori.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare