Profesori traže manje učenika u odeljenjima

NIS

  Smanjenje broja učenika u odeljenju je jedan od osnovnih preduslova za bolji kvalitet obrazovanja u Srbiji, poručili su prosvetni radnici iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na protestu ispred zgrade Vlade Srbije koji je organizovan.
 Republika Srbija je u poslednjih deset godina ostala bez više od 80 000 đaka, stoji u tekstu peticije koju ovih dana potpisuju profesori i roditelji učenika a koju je pokrenula Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije koja je organizovala i prostest prosevtnih radnika ispred Vlade Srbije.
 “Na žalost, odeljenja i dalje imaju od 30 do 33 osnovca ili srednjoškolca, što je i dovelo do podele na grupe tokom pandemije. Smanjenje broja učenika u odeljenju na evropskih 20 do 24, pozitivno bi uticalo na kvalitet obrazovanja, individualizaciju nastave i olakšalo uslove rada, kako za decu, tako i za nastavnike”, navodi se u tekstu peticije.
 Predlog Unije dindikata prosvetnih radnika Srbije je da se broj učenika smanji u prvom i petom razredu osnovne škole, prvom razredu srednje škole i u svim rubnim delovima zemlje koja intenzivno ostaju bez đaka.
 Naglašavaju i da su na ovakvo rešenje, zbog smanjenja broja učenika, odeljenja, a samim tim i potrebe za nastavnim kadrom, ukazivali decenijama unazad.
„To bi prevashodno doprinelo kvalitetnijem radu u samoj školi, jer radeći sa 30 učenika i sa 20 učenika u odeljenju nije isto. Srbija se odavno dekletrativno zalaže za boljitak u obrazovanju, odnosno za kvalitetniji obrazovni sistem. I to sve ostane na papiru. Nema konkretnih mera, ali ima zahteva prema prosvetnim radnicima, učenicima, ali i prema roditeljima“, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.
                      
Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare