Produženje rokova za otplatu kredita- najava teške jeseni

BEOGRAD-LESKOVAC

Prekjučerašnja odluka Narodne banke Srbije da bankama odobri produženje rokova dospeća kredita, te da njihovi pokazatelji poslovanja zbog toga neće trpeti, najava je vrlo teškog perioda koji nas čeka, smatraju ekonomski stručnjaci. Pod tim se podrazumevaju neminovna otpuštanja radnika I smanjenje plata.

‘’Ističemo da stimulisanjem odobravanja olakšanih uslova otplate kredita stanovništvu, Narodna banka Srbije ne odstupa od podsticanja prakse održivog kreditiranja i sprečavanja odobravanja nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika. Takođe, na ovaj način se umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita nakon isteka moratorijuma, doprinosi se ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju se uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica“, navodi se u obrazloženju Narodne banke.

Ovo je sasvim pouzdan signal, smatraju stručnjaci da nas očekuje teška jesen, koju su nedavno najavili sindikati. Prema njihovoj prognozi, bez posla bi, samo do kraja godine, moglo ostati nekoliko stotina hiljada ljudi. Niko se nije bavio temom problematičnih kredita nakon pandemije, koja će, procenjuju, ostaviti velike posledice, Umesto, toga, država se ponašala kao da ima ćup sa novcem koji treba podeliti,smatraju pojedini ekonomisti.

Preporuka bankama da produže rokove za otplatu kredite, odnosi se na sve pozajmice, osim stambenih i minusa po tekućim računima. Preinačena je i odluka o visini rate u odnosu na platu ili penziju. Do sada je maksimum iznosio 6o posto, a od prekjuče je bankama ostavljeno na volju da kredite reprogramiraju i ratom zahvate i više od pomenutog procenta.

Narodna banka je na ovaj način dala odrešene ruke bankama, a da li će one  to prihvatiti, ostaje da se vidi.

Prema statistici Narodne banke, na kraju maja ,građani su po osnovu kredita dugovali skoro pet milijardi evra, pri čemu, sa oko 4,2 milijarde, donimiraju keš krediti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare