Problemi sa elektronskim sistemom, budžet, komunalne takse

LESKOVAC

Odbornici grada Leskovca su se na samom početku 31. sednice susreli sa problemom funkcionisanja elektronskog sistema. Par odbornika nije moglo da se „uloguje“ na sistem, pojedini su se žalili da im tableti ne funkcionišu, zatim i da se ne vidi vreme koje imaju za diskusiju… Posle silnih primedbi na kraju je odlučeno da se vrate na „stari“ način rada, bez upotrebe tehnike.

Na dnevnom redu je, između ostalog, bio predlog odluke o završnom računu budžeta grada Leskovca za 2018. godinu i po ovoj tački se, za razliku od mnogih prethodnih zasedanja, za diskusiju javilo i nekoliko odbornika vladajuće koalicije koji su se pohvalno izrazili o ispunjenju i izvršenju budžeta grada. Usvojena je odluka o lokalnim komunalnim taksama koje će se plaćati za isticanje firme na poslovnom prostoru, držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, kao i za držanje sredstava za igru („zabavne igre“). Komunalne takse se utvrđuju u različitoj visini što zavisi od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se računovodstvo, visine godišnjeg prihoda i po delovima teritorije, odnosno zonama u kojima se nalaze objekti i kojih ima sedam plus ekstra zona. Isti zonski raspored važi i za naknade za korišćenje javnih površina na teritoriji Grada Leskovca. U diskusiji povodom ove tačke pojedini odbornici su ukazivali na nesrazmernost naknade za ekstra i ostale zone, ali i na to da pojedini zakupci ne plaćaju gradu zakupe, a da se pritom i šire. Gradonačelnik Goran Cvetanović je pojasnio da se u pojedinim slučajevima radi o tome da je prostor u vlasništvu firme koja je u stečaju i da grad nema nikakve ingerencije.

„Ispada da inspekcija može da kontroliše rad objekta koji ima sve dozvole, ali ne može da kontroliše objekat koji nije legalizovan. Tu će morati nešto da se menja.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare