Problem za industriju tetovaže

LONDON

Odluka Evropske unije da zabrani upotrebu više hiljada hemikalija koje se koriste u proizvodnji mastila u boji ugroziće industriju tetoviranja, saopštila su strukovna udruženja.

Zabrana je danas stupila na snagu i odnosi se na supstance koje mogu da prouzrokuju rak i druga oboljenja, a najviše se koriste za mastila u boji, prenosi BBC.

Tatu umetnici žale se da predložene zamene nisu lako dostupne i da možda neće zadovoljavati zahteve korisnika.

Pandemija kronavirusa i masovno zatvaranje su ozbiljno ugrozili naš posao, a sada dolazi i ova zabrana, rekao je tatu umetnik ih Hamburga Sebastijan Makovski i dodao da je to praktično delimična zabrana njihove delatnosti.

Evropska unija procenuje da oko 12 odsto Evropljana ima neku tetovažu, a među mladima je taj procenat dvostruko veći. U Nemačkoj je tetovirana svaka peta osoba, a belgijske vlasti navode da se u toj državi svake godine uradi oko pola miliona tetovaža.

Novi propis EU je usaglašen 2020. godine i odnosi se na zabranu oko 4.000 hemikalija, među kojima je i izopropanol, uobičajeni sastojak svih mastila u boji. Evropski zvaničnici navode, međutim, da je njegova zamena već dostupna na tržištu.

Evropska hemijska agencija saopštila je da mastila u boji mogu da budu izuzetno opasna i da izazivaju alergije kože, ali i mogo ozbiljnije zdravstvene probleme, kao što su kancer ili genetske mutacije.

Iz Agencije su poručili da cilj nije da se zabrani tetoviranje, već da ono postane bezbednije.

Nemački dermatolog Volfgang Bomler rekao je magazinu “Di cajt” da je sa svojim kolegama 2010. godine proučavao 3.400 tetoviranih osoba i naveo da je dve trećine imala nepožeje reakcije neposredno nakon tetoviranja, a šest odsto je imalo probleme i nekoliko sedmica kasnije.

Iz tatu industrije, međutim, tvrde da ne postoje čvrsti naučni dokazi koji povezuju tetovažu sa nastankom kancera i plaše se da će sada ta delatnost da se prebaci na crno tržište.

Izvor: FoNet

Foto: Pixabay.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare