Privatno obezbeđenje čuvaće objekte MUP-a?

BEOGRAD

(Politika)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se razmatra pilot projekat, u okviru kojeg bi licencirani radnici firmi za privatno obezbeđenje, u skladu sa zakonom, bili angažovani na poslovnima fizičkog obezbeđenja objekata MUP, umesto pripadnika MUP-a, tamo gde je to moguće.

Stefanović je istakao da će i dalje isključivo pripadnici policije obavljati poslove za koje je potrebno da budu posebno obučeni, odnosno da će sve što je osetljivo i što moraju da obezbeđuje MUP, štititi pripadnici policije.

Odgovarajući na pitanje da li će u obezbeđivanje objekata MUP-a biti uključeni i pripadnici privatnog obezbeđenja, najpre na objektu MUP-a u Ulici Kneza Miloša, Stefanović je rekao da se razmatra projekat da se deo privatnih kompanija za obezbeđenje, na osnovu tendera, uključi u taj posao, tamo gde je to moguće, što i zakon omogućava, prenosi Tanjug.

Ukazao je da je to jeftinije i za građane i za MUP, jer bi na taj način obučeni policijski službenici mogli da budu angažovani na poslovima koje samo oni mogu da obavljaju.

„Možemo da ih stavimo ispred škola, da budu na ulici da rade poslove kriminalističke obrade… Sve što treba da rade policijski službenici koji prođu ozbiljnu edukaciju da bi postali policajci”, rekao je Stefanović.

On je naveo da će radnici firmi za privatno obezbeđenje moći da obavljaju posao fizičkog obezbeđenja onih zgrada koje nemaju poseban rizik, a da bi jedan od prvih objekata koji će biti iskorišćen u pilot projektu, mogao da bude objekat Jedinice za obezbeđenje u Sarajevskoj ulici.

„Pokazaćemo da može da se napravi ušteda i umesto da primamo nove ljude, što košta, jednim delom ćemo primati ljude koji imaju licence da te poslove obavljaju, a da policijski službenici obučeni za policijske poslove, rade ono što niko sem njih ne može”, rekao je Stefanović.

On je podvukao da će sve što je osetljivo, što se mora bezbednosno štititi – štiti pripadnici policije.

„Video sam to širom sveta. Nije to samo kod nas, radi se svuda. Policajci su skupi, ne želimo da njihovo vreme i energija budu potrošeni na manje od optimalnog”, dodao je Stefanović.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
gvoždjara
gvoždjara
2 godine pre

Da li sam ja to dobro shvatio?! A nadam se da nisam!
Jer po ovome što sam pročitao, a što je izjavio svršeni student “Sava centra”, Đurovićevi puleni, Gusla & comp. će po slovu zakona čuvati policijsku upravu i stanicu Sever u Leskovcu???

Od muke da se prekrsti i levom i desnom, čak i ateista ko što sa ja.

Vo imja oca i sina…

Joe
Joe
2 godine pre

Ako ti je jeftinije dodji pa ti cuvaj,za 250e bez placenog toplog obroka,nocnog rada ,praznika,vikenda itd itd ja ti raditi necu .

Milos Veliki
Milos Veliki
2 godine pre

Odavno nisam cuo vecu glupost nego da policiju cuvaju ovi sto policija treba da ih juri zbog reketa i dilovanja