Pripremaju festival folklorne i tradicionalne muzike

LESKOVAC

Leskovački crkveni ansambl „Branko“ organizuje prvi Festival folklorne i tradicionalne muzike u Leskovcu koji će biti održan 13. i 14. juna kada će biti priređene koncertne večerima sa nizom aktivnosti.

„Ideja za ovaj festival nastala je zbog malog odnosno ograničenog broja nastupa na kojima naš Ansambl zapravo može da učestvuje. Od ideje došli smo i do same realizacije ovog Festivala, a Leskovac će biti domaćin za preko dvesta učesnika“ kaže direktor festivala Nikola Ninić.

U ponedeljak 13. juna s početkom od 19 časova u porti Sabornog hrama nakon otvaranja Festivala nastupiće: KUD „Panče Pešev“ iz Kumanova, Etno sastav MŠ „Miroslav Lale Stefanović“ iz Užica, KUD „Lemind“, kao i sam Leskovački crkveni ansambl „Branko“. U slučaju vremenskih nepogoda koncert će se održati u Narodnom Pozorištu.

U utorak, 14. juna, od 11 časova u dvorištu Šop Đokićeve kuće će se održati Etno postavka koja će biti prodajnog karaktera. Od 12 časova iz porte Sabornog hrama krenuće defile učesnika gradskim ulicama, a od 14 časova održaće se Folklorna radionica za decu osnovnog školskog uzrasta.  U isto vreme u Gradskoj kući „Bore Dimitrijevića Piksle“ održaće se i „Okrugli sto“ na kome će medijator biti prof. dr Nebojša Todorović, muzikolog. Tema razgovora će biti Crkveni sastavi i folklorne grupe u procesu kulturnog obrazovanja mladih u Srbiji.

U 19 časova, u porti Sabornog hrama održaće se i drugo festivalsko veče na kome će učestvovati Hor i orkestar Fakulteta Pedagoških nauka u Jagodini, Niški crkveni folklorni ansambl „Branko“, Etno sekcija Muzičke škole iz Niša i Hor mladih „Radojica Milosavljević Ica“, Etno sastav Srednje Muzičke škole „Stanislav Binički“ iz Leskovca i na guslama će nastupiti jerej Milan Doderović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare