Pripadnici vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo pregledaju stanovništvo

PREŠEVO

U selu Reljan, u opštini Preševo, danas je započela zajednička humanitarna asistencija mešovitih medicinskih timova Vojske Srbije u Nacionalne garde Ohaja, koja će na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga trajati do 14. septembra.

Komandant zajedničkog medicinskog angažovanja  potpukovnik Aleksandar Radunović rekao je da  zajedničko medicinsko angažovanje uključuje besplatne zdravstvene preglede žitelja osam sela udaljenih od zdravstvenih ustanova u  opština  Preševo i Bujanovac.

“Lokacije se svakodnevno menjaju da bi bio pokriven što veći broj mesnih zajednica, rekao je Radunović.

 

On je objasnio da preglede obavljaju lekari opšte prakse, pedijatri, ginekolozi, dermatolozi, infektolozi, oftamolozi i drugih specijalisti po potrebi, kao i stomatolozi, a da su na terenu i veterinarske i preventivne medicinske ekipe.

Čitavu ovu vežbu posmatraju predstavnici vojske Angole.

U ovim akcijama je uključeno oko sto osobe , sem medicinkog osoblja tu je I logistika, objasnio je Radunović I dodao da je u toj ekipi 29 predstavnika Nacionalne garde Ohajo.

 

Zamenik ambasadora SAD u Beogradu Kurt Doneli izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da bude svedok uspešne saradnje srpske i američke strane.

 

“ Ove godine obeležavamo i desetogodišnjicu saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja i drago mi je da na terenu obavljaju dobar i plemenit posao pružanja besplatne medicinske pomoći lokalnom stanovništvu, rekao je zamenik ambasadora i zahvalio Vojsci Srbije što je uspešno organizovala jedan ovakav humanitarni događaj.

On je rekao da mu je “veliko zadovoljstvo da vidi ovakvu saradnju Vojske Srbije i Ohaja“.

 

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi je rekao da je svaka pomoć toj opštini I njenim stanovnicima vrlo važna .

„Ovo je divan projekat, mi ga zaista podržavamo jer on podstiče naše društvo i pruža pomoć Preševu.  Pomoć nam je zaista potrebna jer ovde na jugu medicinska nega nije Bog zna kako napredna i zato nam je jako drago što se projekat dešava ovde“, rekao je Arifi i doda da ta opština „ceni pomoć koju dobija od američke ambasade, Nacionalne garde Ohajo i Vojske Srbije“.

 

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovca, Preševo I Medvedju Zoran Stanković je rekao da je ovo “jedan od koraka ka boljoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva na jugu Srbije”.

 

 

Početku ove humanitarne akcije u Osnovnoj školi „9. maj“, prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar u ministarstvu odbrane Nenad Nerić, komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Mark Bartman.

Tim koji pruža usluge lokalnom stanovništvu čini 31 pripadnik Vojske Srbije, 26 pripadnika Nacionalne garde Ohaja kao i četiri pripadnika oružanih sanaga Angole u svojstvu posmatrača.

 

Predviđeno je da se medicinska asistencija pruža u periodu od 9 do 16 časova, počev od danas, a predstavnici Ministarstva odbrane, Uprave za vojno zdravstvo, Vojnomedicinske akademije i Nacionane garde Ohaja odlučili su da osim Reljana, medicinski timovi pomognu stanovnicima Muhovca, Vlasa, Vrtogoša, Lučana, Klenika, Cerevajke i Letovice.

Reljan pregledi 10 Reljan pregledi 9 Reljan pregledi 8 Reljan pregledi 7 Reljan pregledi 6 Reljan pregledi 4 Reljan pregledi 3 Reljan pregledi 2 Reljan pregledi 11

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare