Pripadnici OKP-a u Vranju i policija iz Surdulice pretresli Kulturno informativni centar u Bosilegradu i zaplenili knjige

BOSILEGRAD-VRANJE

Pripadnici Odeljenja kriminalističke policije (OKP) Policijske uprave u Vranju sa pripadnicima Policijske stanice u Surdulici pretresli su prostorije Kulturno informativnivnog centra (KIC) u Bosilegradu po nalogu Višeg suda u Vranju na obeležavanje ,,Dana zapadnih pokrajina” i zaplenili su dvadeset tri knjige bivšeg konzula Bugarske u Nišu Edvina Sugareva. Predsednik KIC-a Ivan Nikolov za JUGpress kaže da smatra da je ovaj postupak iniciran sa lokala jer u knjizi ima kritike lokalne vlasti u Bosilegradu i na račun Bezbednosne informativne agencije (BIA).

U  KIC-u je kako Nikolov objašnjava bio zakazan skup ,,Dan zapadnih pokrajina” u sredu, 8. novembra koji se svake godine obeležava u Bugarskoj, kao dan sećanja na pripajanje njenih istočnih delova Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U programu obeležavanja bilo je najavljeno predstavljanje knjige ,,Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama” Sugareva diplomate, bivšeg konzula Bugarske u Nišu i poznatog bugarskog pesnika i javnog radnika.

,,U Bugarskoj se ovaj dan obeležava kao znak solidarnosti prema bugarskoj nacionalnoj manjini, a već 10-ak godina obeležavamo ga i mi u KIC-u. U knjizi je autor izneo istorijske činjenice i zapažanja tokom njegovog diplomatskog boravka u Nišu. Ta knjiga je dva puta zaustavljana na granici i nije dozvoljeno da bude uvezena i mi smo doneli nekih 20-ak primeraka”, naveo je NIkolov.

Par sata pre promocije vranjska i surdulička policija u civilu je od organizatora skupa oduzela 23 primerka Sugarevljeve knjige, kao ,,dokazni materijal u postupku” protiv Nikolova zbog sumnje na krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

,,Osujetili su promociju te knjige, mada posle drugog dana kada su bugarski mediji o tome izveštavali ta knjiga je promovisana i više od očekivanog. Mislim da je ovaj postupak iniciran sa lokala jer u knjizi ima kritike lokalne vlasti u Bosilegradu i na račun BIA-e. Besmisleno je da budem optužen za raspirivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, kao neko ko se celog života bavi kulturom, prosvetom i humanitarnim aktivnostima”, kaže 
Nikolov.

U obrazloženju VS-a u Vranju stoji da je ,,unos pomenute knjige zabranjen početkom jula 2023. godine zbog toga što sadrži materijal protiv interesa Republike Srbije” odnosno ,,separatističke i secesionističke stavove koje diskredituju nosioce vlasti u Republici Srbiji i BIA”.

Policija je istog dana autora Sugarevog zadržala na graničnom prelazu Ribarci prema Bugarskoj više od dva sata zajedno sa još sedam ljudi koji su trebali da budu gosti iz Bugarske. Potom im je zabranjen ulazak u Srbiju zbog sumnje da ,,njihov boravak neće biti iskorišćen u skladu sa izjavljenom namerom”.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske pozvali su Željka Jovića ambasadora Srbije u Sofiji i izrazili protest i zabrinutost protiv preduzetih mera srpskih vlasti. Takođe, zatraženo je i izvinjenje zvaničnog Beograda u vezi sa ovim događajem.

Podsetimo se, Viši sud u Vranju rešenjem je nedavno zabranio prikazivanje filma ,, I pabesi” (Nevernik) producenta i glavnog glumca Ganija Veseljija iz Preševa, posle suđenja pred vranjskim sudom. Na pretresu je uz saglasnost tužioca, autora i prevodioca, izmenjen prevod ovog filma u ,,Onaj koji je izneverio”. Drugi osporen film ,,Heshtja vret” (Tišina ubija) istog producenta moći će da se prikazuje ako autor na njega stavi oznaku da film nije za mlađe od 16 godina i ukloni sa odjavne špice natpis Republika Kosovo.(kraj) DC/LJS
b3 policijski operativci.jpgb2 naslovna strana knjige.jpg

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bugari ušli u Sofiju
Bugari ušli u Sofiju
6 meseca pre

Kakve su bile namere krugova iz vrha države Bugarske i kakvu su reakciju očekivali na njihovu paškvilu, tj više nego provokativan politički pamlflet – “Dan zapadnih pokrajina”? Verovatno, da će BIA, kao i u većini slučajeva progledati kroz prste, i da će čutati dok oni planiraju veliku Bugarsku preko Pirota, do Vranja, preko Leskovca, pa sve do Kruševca. Nisam verovao da ću ikada ovo izgovoriti, tj napisati: Bravo za upošljenike BIA, koji nisu naseli na provokacije Bugarskih tajnih službi da njhov pamflet nesmetano prelazi granicu, i unosi zlu krv među naše Bugare i Srbe, koji decenijama žive u slozi. Da li Srbija izvozi tj švercuje knjige o Srpskoj manjini u zapadnoj Bugarskoj, koja pamti ko je i šta je, iako su im imena i prezimena na silu bugarizovana? Rekao bih da su ovaj put dobro prošli, jer im je to đubre od velikobugarskog teksta samo zaplenjeno, a po meni bi, svi koji su učestvovali u tome, trebali da dobiju zatvorske kazne zbog saradnji sa stranim tajnim službama i veleizdaje. Granice su danas otvorene, mogu da uzmu pasoš u ruke i da se, već koliko sutra zapute put Sofije, Pernika, Montane…Priča se da je Vlada velike, bogate i moćne Bugarske, spremila po milion evra bespovratno, za svaku Bugarsku porodicu iz belog sveta, a za samce po 400.000 evra, i po lukszuznu kuću od nekih 500m2 sa bazenom i letovanje sa šest noćenja u fantastičnim Zlatnim Pjascima, ol inkluziv, sa pogledom na more iz kukuruzišta.
Javite nam se, pošaljite razglednicu da vam malo zavidimo.
I službe, smanjite malo doživljaj, ne trebaju vam takve jadne provokacije. Sem toga, može li divlje prase, provocirati ogromnog medveda?