Primena odluka o preregistraciji i ličnim kartama se pomera za mesec dana

PRIŠTINA

Vlada Kosova saopštila je sinoć da je na zahtev američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera odložila primenu odluke o preregistraciji automobila i nepriznavanju ličnih karata izdatih u Srbiji do 1. septembra, prenosi Reporteri.

U saopštenju se navodi da Vlada najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na policiju i ističe da se radi o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti građana, što je “podsticao i pripremao zvanični Beograd”.

“Premijer Kurti, predsednica Osmani i njihovi zamenici Bislimi i Gervala imali su kontakte i sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima i ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će do 1. septembra odložiti sprovođenje dve odluke usvojene 29. juna”, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova zahvalila se međunarodnim partnerima, a posebno američkom ambasadoru Hoveniju, na njihovoj posvećenosti i doprinosu,

Pre toga je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer saopštio da je imao sastanak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i da je od njih tražio da za 30 dana odlože sprovođenje odluke o preregistracji i nepriznavanu ličnih karata Srbije, prenosi Reporteri.

Američki ambasador je na konferenciji za medije istakao da je to zahtev američke vlade, ali da to ne znači da će ga kosovska vlada prihvatiti.

“Rekao sam da odluku treba odgoditi za 30 dana i da je to važno jer ima nesporazuma i dezinformacija oko te odluke. Nadamo se da možemo raditi s vladom kako bismo osigurali razumevanje odluke”, rekao je Hovenijer, penosi FoNet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare