Prikazan leskovački običaj “Češljanka”

LESKOVAC

Stari leskovački običaj „Češljanka“ prikazan je u Centru za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“.

Ujedino je i promovisana istoimena knjiga, prva iz edicije obredi, običaji i narodne umotvorine leskovačkog kraja čiji su autori muzejski savetnik etnolog Slađana Rajković i prof. dr Dragomir Radovanović.
Slađana Rajković je rekla da je ovaj svadbeni običaj karakterističan za Leskovac i da ne postoji ne samo nigde više u Srbiji, nego čak ni u okolini Leskovca.
„Najkarakterističnije za „Češljanku“ je da se dešava dva dana pre svadbe. Prate je simija, grabena pogača, češljanje crvenim češljem i pesmom koja prati ovaj običaj, koja ide na makedonskom jeziku i koja se zove „Trešnja se od koren korneše“. Radi se o običaju ispraćaja devojke iz rodnog doma i njen rastanak sa majkom. „Češljanki“ prisustvuju samo žene, od muškaraca mogu biti prisutni samo muzičari ili posluga.“
Direktorka Centra za ekonomiku Violeta Grujić je rekla da je ova programska aktivnost sprovedena u okviru negovanja i očuvanja narodne tradicije i naše kulturne baštine.


Učenici IV/3 razreda OŠ „Vasa Pelagić“ prikazali su kako taj običaj izgleda, a prof. dr Živan Stojković je govorio o narodnoj tradiciji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare