Prijem za dvojicu članova Nacionalnog saveta Roma

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je danas priredio prijem za Božidara Jakupovića i Miroslava Alilovića predstavnike grada Leskovca u Naconalnom savetu Roma.

Cvetanović je istakao dobre odnose i saradnju grada sa predstavnicima romske nacionale manjine, ukazao na činjenicu da je obostrana podrška konstantna i plodonosna.

„Sa ponosom ističem da grad Leskovac posle četiri godine ima dva predstavnika u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine. Ova organizacija Vlade Republike Srbije doprinosi unapređenju položaja romske nacionalne manjine, sada i ubuduće u našem gradu. Drago mi je što naši uvaženi sugrađani imaju inicijativu da sopstvenim snagama utiču na poboljšanje kako statusa svojih sunarodnika, tako i svih građana Leskovca.

Lokalna samouprava je usmerena ka razvitku svih društvenih oblasti, što direktno utiče i naše drage prijatelje. Prema evidenciji Centra za socijalni rad broj korisnika socijalne pomoći se svake godine smanjuje od 5 – 8% među kojima su i pripadnici romske nacionalne manjine, čemu je doprinelo zaposlenje Roma u kompanijama koje se otvaraju u našem gradu. Treba pomenuti i rad organizacija posvećenih unapređenju života Roma, naročito usmerenih ka važnosti vođenja brige o zdravlju, o značaju obrazovanja i edukacije što pozitivno utiče na socijalni status pripadnika ove nacionalne manjine“ rekao je Cvetanović koji je podsetio na investicije u romskim naseljima poput rekonstukcija ulica Radanska i Sutjeska, izradu planova za naselje Slavko Zlatanović, rekonstrukciju vodovodne mreže u ulicama Zeke Buljubaše i Porečka, Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma.

Božidar Jakupović se zahvalio na prijemu i iskazao nadu da će dati doprinos svojim i opravdati svoje angažovanje prilikom rada u Nacionalnom savetu.

Miroslav Alilović se takođe zahvalio na prijemu i kazao da on dovoljno govori o aspektu gledišta lokalne samouprave na Rome:

„Nakon četiri godine ponovo imamo dva predstavnika u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine. On funkcioniše od 2002. godine od kada imamo status nacionale manjine. Naš zadatak će biti da Leskovac predstavimo kao grad sa najvećim brojem Roma u Srbiji, probleme koje Romi imaju i potrudićemo se da projektima iz oblasti obrazovanja, zdravstva, stanovanja, zapošljavanja poboljšamo kvalitet života Roma, kao i da radimo na nekim infrastrukturnim projektima koji su od značaja za nas, a pre svega mislim na inicijativu Kancelarije za inkluziju Roma gde će se implementirati svi planovi Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja koja je usvojena 2022-2030. godine.“

Alilović je rekao da je najveći problem sa kojim se Romi suočavaju obrazovanje i dodao da je ono prvi korak ka kvalitetnijem životu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare