Prijem za borce sa karaula Košare, Paštrik, Gorožup, Morina i Deva

VRANJE

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenkovići i predsednik Skupštine Dejan Tričković priredili su prijem za  borce ovog kraja i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova povodom obeležavanja dve decenije od NATO bombardovanja.

Minutom ćutanja odata je počast  poginulim borcima koji su dali živote za odbranu naše zemlje.

Na prijemu su evocirane uspomene sa starešinama i vojnicima sa karaula „Košare”, „Paštrik”, „Gorožup”, „Morina” i „Deva”, na teške dane i borbe vođene u dubini teritorije KiM.

“Ovo okupljanje je odraz poštovanja za vaše nesebično požrtvovanje i časna dela u odsudnim trenucima za našu zemlju. Vi i vaši životi stavljeni su na krajnji ispit patriotizma i pokazali nam da istinsko rodoljublje još uvek prebiva u našim genima”, rekao je gradonačelnik.

“Mnogi od vas po prvi put su obukli uniforme, mnogi od vas ostavili su kod kuće svoje najdraže i javili se na dužnost čuvanja otadžbine. Vaš cilj bio je život Srbije. Ovaj kraj, ovaj deo juga, nikada neće zaboraviti vaše podvige. Za to se zalaže lokalna samouprava i upravo zbog toga evociramo teške uspomene. Ne smemo žmuriti na vaše ratne dane, na podvige duž linije odbrane srpske zemlje. Čuvali ste nas u ratu, naša je moralna obaveza  da vas mi sačuvamo u miru”, rekao je dr Milenković.

Predsednik Skupštine  dr Tričković je rekao da je potrebno govoriti o tim teškim  ratnim danima zbog mladih naraštaja i zbog pravde i istine.

“Svedoci smo pokušaja da se sva krivica za bombardovanje pripiše Srbiji, što ne smemo dozvoliti”.

Na prijemu je govorio i potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski koji je podsetio da je ratna godina za jedinice na KiM počela 1998.godine.

“Hvala vam što nas se sećate, što niste zaboravili na mnoge ljude koji su tada bili mladići. Ovu tradiciju treba nastaviti i dalje, kako zbog nas samih, tako i zarad istine“, rekao je on.

Vlastimir Stamenković iz Vranja kao redovni vojnik sa samo18 godina otišao je na Kosovo. Sećanja na taj deo života za njega su neizbrisiva.

“Otišao sam na Kosovo kao pripadnik vojne policije 27. jula 1998. iz petog bataljona sa Topčidera, otišli smo pravo u Dečane. Zatekao sam užasan prizor. Nalazili smo srpske žrtve spaljene, silovane… Došlo je naređenje sa vrha 15. oktobra da se povlači sva vojska, matične jedinice da se vraćaju u svoje kasarne. Bilo nam je drago vraćamo se, mislili smo da je kraj rata. U stvari otišle su naše starešine, a nas 28 u vodu smo ostali sami iznad manastira Dečani, u zgradi bez vode i hrane. Mi smo tri dana bili tamo. Tada je po nas došao 52. bataljon vojne policije iz Prištine da nas preuzme i budemo pod njihovom komandom. Svaka čast momcima graničarima koji

su sve vreme bili na granici. Prošao sam svaku karaulu”, kaže Stamenković za Jugpress.

U nedelju 24. marta, tačno u podne, kraj Spomenika poginulim vojnicima, policajcima i građanima u oružanim sukobima i NATO agresiji od 1990. do 2003. godina ispred Galerije Narodnog muzeja u Vranju, biće održan komemorativni skup.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare