Prijem povodom Svetskog dana Roma

LESKOVAC

Tradicionalni prijem za predstavnike romske nacionalne manjine, povodom obeležavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma priređen je u Svečanoj sali grada Leskovca. U ime lokalne samouprava Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca, podseća da je Međunarodni dan Roma ustanovljen sa ciljem da se ukaže na probleme sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju, poput društvene isključenosti i marginalizacije, nedostatka obrazovanja, nezaposlenosti i siromaštva.

„Grad Leskovac godinama unazad ulaže resurse u poboljšanje statusa Roma. Stalnom komunikacijom sa predstavnicima institucija koje su najviše uključene u svakodnevni život najbrojnije nacionalne manjine, ukazuje se na probleme i potrebe kako bi se zajedničkim snagama radilo na rešavanju. Značajni doprinos svemu navedenom daju i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine iz našeg grada. Upravo su najviši predstavnici ovog Saveta prilikom boravka u Leskovcu potvrdili da naš grad ima odlične rezultate u procesu integracije Roma, da je Dom kulture, ustanova jedinstvena u Srbiji, primer ostalim lokalnim samoupravama u pogledu negovanja kulture nacionalnih manjina i da je Leskovac multikulturalan grad koji neguje različitosti. Ponosni smo na činjenicu da saradnja sa našim uvaženim sugrađanima, pripadnicima romske nacionalne manjine, daje pozitivne ishode, ali smo ujedno svesni da moramo još raditi na ovom polju, da im pružimo što veće mogućnosti i pomognemo da budu što produktivniji deo društva.“

Miroslav Alilović, predstavnik Leskovca u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, naglašava da je ovaj prijem pokazatelj koliko grad ulaže u sve oblasti kako bi se napokon Romi integrisali u javni i društveno-politički život.

„Grad Leskovac svake godine objavljuje javne konkurse putem kojih Romi svoje probleme rešavaju kroz određene projektne aktivnosti. Problemi Roma se ne mogu rešiti preko noći, ali se mogu rešavati postepeno, upravo preko ovakvih projektnih aktivnosti, pogotovo iz oblasti socijalne zaštite, kulture i informisanja. Najveći doprinos želim da dam u obrazovanju romske dece i da sami sebi, uz podršku većinskog naroda, poboljšamo život u ovom gradu“.

Direktor Doma kulture Roma Srećko Živković je svim Romima čestitao Svetski dan Roma i dodao da Dom kulture Roma, kao ustanova koja se bavi očuvanjem kulture romske nacionalne manjine, svake godine na tradicionalan način obeležava 8. april.

„I ove godine je položen venac na spomenih palim borcima u Arapovoj dolini jer veliku pažnju poklanjamo negovanju kulture sećanja.“ (kraj) IS/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare