Prihvatni centar za migrante u Vranju jedan je od najboljih

VRANJE

 

U Prihvatnom centru za migrante u Vranju, kapaciteta 220 mesta, trenutno 182 migranta iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Sirije. U dve osnovne škole u Vranju krenulo je 26 dece.

“Svi su zadovoljni deca su krenula u školu što nam je u fokusu. U celoj Srbiji krenulo je 348 đaka od toga je 40 predškolaca. U Vranju ima dva predškolca i isto toliko srednjoškolca. Prihvatni centar u Vranju jedan je od najlepših i najboljih”, rekla je piar Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Svetlana Palić.

Ona je u četvrtak sa novinarima juga Srbije obišla ovaj Prihvatni centar i zahvalila im se na dobroj saradnji.

“Zahvalni smo lokalnim medijima što su od početka migrantske krize 2015. godine, pa sve do danas doprineli da se atmosfera  tolerancije prema migrantima lokalnog stanovništva održi i širi. Ne samo što su sve to podržavali nego su uspeli da održe taj nivo dve, tri godine u situaciji koja se bitno promenila. Ne samo da je  boravak migranata prolongiran u Srbiji nego se i u okruženju širi sasvim druga atmosfera prema njima, a mi smo u Srbiji uspeli da to očuvamo na šta smo jako ponosni, zahvaljujući nacionalnim medijima, ali smo prepoznali veliku važnost i lokalnih medija”, rekla je Palićeva.

Ona je govorila i o velikoj podršci donatora, pre svega, Evropske unije u čitavom procesu migracije.

“U Srbiji Evropska unija je do sada uložila 100  miliona evra u upravljanje migracijama. Srbija je velika ima široku dušu i prima migrante”, ističe Palićeva.

Podsetila je da je iz Prihvatnog centra u Preševu, koji je stavljen u “stanje mirovanja” u cilju racionalnosti troškova zbog predstojeće zime i grejanja, u Vranju smeštena šestočlana porodica.

“Preševo ima kapacitet od 1.000 mesta, a tamo je boravilo oko 70 migranata. Morala se napraviti nekakva preraspodela. Migracije su  nepredvidive i mi ne znamo u kom će se pravcu  one kretati, da li će doći do pojačanog priliva migranata i to ne možemo da kažemo, ali smo za to sprermni. Da li će oni masovnije da odlaze ne zavisi od nas, to zavisi od politike EU i zemalja u koje oni žele da idu. Izuzetno smo zadovoljni kako su migranti prihvaćeni u lokalnim sredinama”, rekla je na kraju Palićeva.

Sonja Hajderi je iz Avganistana ima 19 godina. Snašla se i prija joj boravak u Prihvatnom centru, ali joj jako nedostaju njena zemlja i narod.

Kaže da je napustila svoju zemlju pre nešto više od dve godine i svakog dana pati za svojim zavičajem.Teško joj je ali su morali da dođu da bi sačuvali živote svoje braće.

Iz Avganistana je i Amin. Ima 24 godine.

“Zadovoljan sam boravkom u kampu i kako se zaposleni ophode prema nama. Pomažem im kad je to potrebno. Oni nas saslušaju kada imamo problem. Idem na časove srpskog jezika. Odlazim do grada gde sam već pronašao neke prijatelje” kaže Amin

Dvadesetosmogodišnja Saliha boravi u Prihvatnom centru sa četvoro dece. Najmlađa ćerka Dunja koja je rođena u vranjskom porodilištu ima samo pet meseci.

Zadovoljna je smeštajem, životom i ljudima u Prihvatnom centru u Vranju.

“Zahvalna sam svima koji rade  ovde i koji nam izlaze u susret uvek. Kad god idem u grad, ljudi su ljubazni i osećam kao da pripadam ovde”, kaže Saliha.

Migranti su veoma dobro prihvaćeni u lokalnoj sredini i do sada nije zabeležena nijedna neprijatna situacija u susretima sa građanima Vranja.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o