Presuda izrečena ali policija mora da obrati pažnju na bezbednost svih

VRANJE

U optužnom predlogu tužilac je tražio kazne za Dejana Nikolića Kantara od 14 meseci zatvora i za drugu dvojicu optuženih po osam meseci zatvora. Sudija je u ovom slučaju procenila da su to kazne koje su adekvatne za krivično delo koje je izvršeno, rekao je danas , posle izricanja presuda u Vranju član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić

„Kada je reč o razmišljanju nas iz novinarske zaejdnice, mislim da je ova kazna i ovo suđenje adekvatno situaciji u kojoj se nalazimo. Samo suđenje i sam proces je bio efikasan, za razliku od mnogih drugih slučajeva“,, dodao je on.

Konstatovao je da su „kazne takve, kakve su“ i da misli da bi trebale da budu i veće.

„Ali i ove kazne mogu da igraju važnu ulogu koju kažnjavanje u slučajevima napada na novinare i u svakom drugom slučaju treba da postoji, a to je odvraćajuće i da pomogne da se ovakvi slučajevi više ne događaju“, smatra Matić.

On je dodao i da „neće moći da se popravi ono što je pokvareno“.

Smatra da se „, OK radio i kafe No koment verovatno neće moći vratiti u onu fazu u kojoj su bili pre nekog vremena, ali tu smo svi da pomognemo kroz akcije solidarnosti i zaštite“.

Matić je izrazio i zahvalnost „celoj medijskoj zajednici“  i dodao kako je ovo jedan od onih primera u kojima je ona kolektivno stala iza onih koji su ugroženi.

„U ovom slučaju su najizloženije dve žene i da je taj aspekt za mene izuzetno važan . Od ponašanja tužilaštva do sudije u ovom slučaju možemo govoriti da je izvan proseka koji smo imali u sličnim slučajevima“, ocenio je Matić.

Na pitanje da li ima informacije šta se dešava sa krivičnom prijavom koja je podneta zbog pretnji koje je Dejan Nikolić Kantar uputio na prvom ročištu, Matić je rekao da „ova današnja presuda treba da bude potvrđena i pravosnažna i ja se nadam da će se to i dogoditi“.

„Ceo ovaj slučaj nije jedinstven:Za ono što smo sada imali sa optužnim predlogom, na jednom od ročišđta je Dejan Nikolić ponovio pretnje i ja očekujem da bude podignut optužni predlog i za te pretnje i da će suđenje u tom slučaju da bude isto efikasno, Nadam se da će i suđenje u drugiom slučajevima u kojima je Dejan Nikolić akter biti mnogo efikasnije, nego što je to do sada bio slučaj. Podsećam da su to do sada bile pretnje načelniku Policijske uprave Vranje, Kantarovoj bivšoj devojci i stražaru Centralnog zatvora u Beogradu“, rekao je Matić.

Na pitanje da li ugrožene osobe iz OK radija mogu da se sada osećaju bezbedno i da one imaju policijsku pratnju kao i dvoje članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara (Veran Matić i Ljiljana Stojanović), Matić je rekao da je „jako teško vršiti ovakve procene“.

„Jako je važno da institucije sistema i institucije u Vranju, pripadnici MUP-a, ali i samo tužilaštvo još više povede računa o bezbednosti oštećenih u ovom slučaju i svih onih koji se na neki način dovode u vezu sa ovim slučajem. Svako mora biti u potpunosti bezbedan, bez nekog razmišljanja da li mu se nešto može dogoditi kad izađe na ulicu. Osvetoljubivost je nešto o čemu treba voditi računa i, ako treba, pojačati bezbednost na svakom koraku“, upozorio je on..

Advokat vlasnice OK radija Olivere Vlatković  Velibor Pejčić je rekao da su očekivali osuđujuću presudu jer je optužba dobro pripremljena i postupak je vođen na adekvatan na način.

„Sa druge strane mislim da satisfakcija žrtava nije potpuna, jer i dalje postoji strah. Sa ovom presudom se ovaj predmet ne završava, ja bih opet podsetio na problem nelegalne gradnje koji je itekako aktuelan, jer objekat koji je Dejan Nikolić sazidao i dalje stoji“, rekao je Pejčić.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Rade Đurić smatra da je današnja presuda „svakako velika stvar, pre svega za sistem koji nije poklekao uprokos stalnim pritiscima koje je doživljavao“. „ Poruka je i da Stalna radna grupa na ovaj način može da proizvede odličan rezultat. Način na koji se radi, odnos sa tužiocima, odnos prema policajcima, način na koji se pre svega shvata ovaj rad novinara i poruka da ovako treba da se nastavi sa radom. Velika stvar za sistem koji nije poklekao i koji, čini mi se, može da izdrži udare koji će uslediti u narednom periodu“, smatra Đurić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare