Prestala sa radom i kotlarnica Čair koja je koristila mazut

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je zajedno sa direktorom JKP „Gradska toplana“ Predragom Milačićem pritiskom na dugme ugasila kotlarnicu Čair koja je za grejanje koristila mazut i kao takva bila neekološki toplotni izvor. Gašenje ove kotlarnice je od posebnog značaja kada se radi o ekologiji i čistom vazduhu u gradu.

              „Ovo je samo još jedan od dokaza da smo ozbiljno shvatili problem  koji imamo sa zagađenošću vazduha i da smo za ovih sedam meseci učinili puno toga da se situacija popravi, a ovo je jedan od najvećih uspeha kada je u pitanju zaštita životne sredine. Kotlarnica je konačno ugašena  koja je bila jedan od najvećih zagađivača u Nišu  i sada idemo dalje sa akcijama koje grad planira za zaštitu životne sredine. Očekuju nas i subvencije za kupovinu kotlova na pelet,  subvencije za kupovinu bicikala i izgradnja biciklističkih staza, sadnja drveća je završena i sada čekamo jesen za neki novi krug. Činimo sve da nam životna sredina bude bolja i da se ne žalimo na kvalitet vazduha“, istakla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

             Predrag Milačić, direktor „Gradske toplane“ je dodao da je sada ugašena najveća kotlarnica koja je radila na mazut, ali u planu je gašanje i ostalih kotlarnica koje za grejanje ne koriste gas.

             „Još 2008.godine smo ugasili najveću kotlarnicu na mazut, to je kotlarnica Somborska , a danas smo ugasili kotlarnicu Čair koja je bila najveća kotlarnica u gradu koja je radila na mazut. Imamo  jasnu strategiju i planove i za ostale kotlarnice koje rade na mazut ili lož ulje. I one će, uz pomoć nekoliko programa, biti ugašene. U roku od nekoliko godina više neće da se proizvodi toplotna energija na mazut u gradu  Nišu“, kazao je Predrag Milačić.

              Prema njegovim rečima biće ugašena i kotlarnica na lokaciji Pasi Poljana preko programa koji će se realizovati sa USAID i prelazak na bio masu ali iz otpadnog drveta.

              „Kotlarnica Mika Antić Ardia i  Prirodno-matematički fakultet prelaze na biomasu, kotlarnica u Knjaževačkoj će biti rekonstruisana i prebačena na gas, na Panteleju će biti izgrađena ili nova gasna kotlarnica u dvorišti  škole „Stefan Nemanja“ ili će  se povezati na toplanu Klivi vir. Kotlarnica u Mokranjčevoj  će takođe pretrpeti rekonstrukciju“, istako je Milačić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare