Prerađivačima voća povrća Eneka pomaže u brendiranje i uključivenje u poznate robne marke

NIŠ

Nakon Leskovca i Kruševca organizacija Eneca, u okviru projekta “Jačanje kapaciteta prerađivača voća i povrća uključivanjem u privatne robne marke domaćih i inostranih prodajnih lanaca”, organizovala je u Nišu  info sesiju na kojoj je predstavljen konkurs iz oblasti proizvodnje za privatne robne marke. 

Cilj ovog projekta je jačanje konkurentnosti srpskog sektora prerade voća i povrća kroz sistematsku podršku proizvodnji, brendiranju i boljem pristupu domaćem i međunarodnom tržištu za mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike u Srbiji.

Udruženje Eneka se već 15 godina bavi podrškom malih biznisa preduzetničkih radnji.

„ Ono što smo primetili  je da se u poslednji šest godina najveći broj zahteva prema Eneki i konkursima koje sprovodimo i podržavamo došao od proizvođača sa  sa juga Srbije. Mnogo je proizvođača hrane, onih koji se bave preradom voća i povrća. Odlučili smo da pored toga što direktno pomažemo klijente kroz nabavku opreme, pospešimo da njihovi proizvodi uđu u robne marke ovih postojećih domaćih ili inostranih lanaca. Tako smo zajedno sa programom USDa „Konkurentna privreda“osmislili jedan program koji će biti namenjen pre svega proizvođačima sa juga Srbije. Radi se znači o malim proizvođačima koji žele da uđu u postojeće velike robne lance kao što su „DIS“, „Deleze“ „Merkator“ i tio sa prizvodima koji čine toplu preradu voća i povrća. Jug  Srbije ima najveći potencijal zbog sirovina, iskustava, mnogih recepata“ kaže Milivoje Jovanović projektni menadžer Eneke.

Konkursom će biti odabrano najmanje 10 mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika pre svega iz oblasti prerade voća i povrća sa teritorije cele Srbije osim teritorija Vojvodine i grada Beograda.

“Firme koje budu odabrane imaće stručnu pomoć tehnologa, zajedno sa radom na terenu i na taj način biće im pružena biznis  podrška za unapređenje poslovanja kroz set biznis i tehnoloških obuka i mentorstava, umrežavanje u okviru Udruženja domaćih proizvođača privatnih robnih marki i povezivanje i ugovaranje prodaje sa domaćim i inostranim maloprodajnim lancima” dodaoje  koji kaže da se nada da će se mnogi proizvodi uklopiti u robne marke i da će moći da popune svoje kapacitete, da posluju ekonomično , sa proizvodima u velikim serijama.”

Konkurs raspisuje udruženje ENECA u okviru projekta “Konkurentna privreda” koji finansira USAID, a implementira Cardno Emerging Markets USA.

“ Najpre smo imali ideju da konkurs važi do 5, jula ali ćemo ga produžiti do 15. jula i pozivamo male, srednje proizvođeče, sve one koji žele da se uključe u poznate robne marke da se jave a mi ćemo kroz kombinaciju edukativnogi praktičnog dela i u direktnim pregovorima sa trgovinskim lancima nastojati da se proizvođači ukljuće i na taj način prošire kapacitete i postihgnu novo potrebne ekonomičnosti”, rekao je Milivoje Jovanović.

Uključivanjem u poznate tgovinske lance prerađivači voća i povrća proširiće svoje kapacitete a to u krajnjem slučaju znači i upošljavanje novih radnika, kaže Milivoje koji potencira da Eneka poslednjih šest godina podržava prerađivače grane i koji su od primarne prešli u oblast prerađivačke proizvodnje. Ovde nisu u pitanju samo  start ap biznisi, koje obično Eneka podržava, nego oni koji su krenuli već u proizvodnju

Iz Eneke smatraju da na jugu Srbije ima dovoljno voća i povrća i u centru ovih konkursa su prerađivači.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare