Prepreke samostalnom životu

LESKOVAC

Tek onda kada ostvare prava na izbor, samostalno donošenje odluka, kontrolu sprovodjenja odluka, odgovornost i pravo na grešku, osobe sa invaliditetom će moći da žive samostalnim životom, rečeno je na današnjoj tribini povodom obeležavanja Evropskog dana samostalnog života.

Proglašavajući 5. maj svojim danom, Evropska mreža za samostalni život, želela je da skrene pažnju na potrebu dosledne pripreme člana 19. Medjunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, posebno po pitanju samostalnog života i uključenosti u lokalnu zajednicu. Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije jedan je od osnivača Evropske mreže i inicijator formiranja ogranaka u devet gradova, medju kojima je i Leskovac.

Predsednik Svetislav Marjanović je, na početku tribine pod nazivom ”Prepreke samostalnom životu”, podsetio da je Srbija, iako nije članica Evropske unije, napravila krupne korake ka unapredjenju uslova života osoba sa invaliditetom. Njihov život nije kvalitetan bez usluge personalne asistencije, koju danas u Srbiji koristi 1oo-ak osoba sa invaliditetom.

–          Obeležavanje Evropskog dana samostalnog života je i prilika da se zahvalimo, kako lokalnoj samoupravi, tako i svim institucijama i organizacijama koje su pružile snažnu podršku usluzi personalne asistencije. U nju je trenutno u Leskovcu  uključeno osam korisnika. Njihovi personalni asistenti imaju osmočasovno radno vreme, što je napredak u odnosu na lane, kada smo aistenata imali duplo manje i oni su bili angažovani po šest sati dnevno. Lokalna samouprava je obezbedila dodatna sredstva za kompletiranje usluge.

Marjanović je naglasio da će se leskovački Centar za samostalni život potruditi da obezbedi dovoljno novca i uslove da se usluga proširi na veći broj osoba sa invaliditetom, jer takva potreba objektivno postoji.

Današnjoj tribini prethodila je prezentacija kratkih dokumentarno-propagandnih filmova o radu Evropske mreže za samostalni život i Nacionalnog centra i različitim vidovima borbe za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare