Preminuo Predrag Cakić dugogodišnji scenograf leskovačkog pozorišta

LESKOVAC

Danas je u 88 godini preminuo istaknuti likovni umetnik Predrag Cakić, dugogodišnji scenograf i kostimograf Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Predrag Cakić je rođen u Leskovcu 1931. godine. Posle završene Škole za primenjenu umetnost u Nišu (Odsek scenografije), a na poziv Uprave Narodnog pozorista u Leskovcu, počeo da radi kao prvi profesionalni scenograf u ovoj kući 1952. godine, gde je ostao do penzionisanja 1990. godine.

Za to vreme uradio je preko 350 scenografskih i približno toliko kostimografskih rešenja. Član je ULUPUDS-a od 1976. godine.
Izlagao je na Kvadrijenalu pozorišne scenografije u Pragu, na trijenalu pozorišne scenografije u Novom Sadu, učestvovao na Izložbi Srpske scenografije u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, na izložbama scenske umetnosti u Kumanovu, Skoplju, Prištini….
Učestvovao i na većem broju Oktobarskih likovnih salona u Leskovcu, gde je nagrađivan. Imao samostalne izložbe scenografije i kostima povodom 25 godina umetničkog rada i proslave Narodnog pozorišta u Leskovcu. Takođe je imao i samostalnu izložbu scenografija i kostima povodom proslave 35 godina umetničkog rada u Narodnom pozorištu u Leskovcu.
Povodom proslave 110 godina pozorišnog života u Leskovcu priređena je zajednička izložba scenografija oca i sina, Predraga i Srđana Cakića.
Dobitnik je brojnih priznanja od kojih izdvajamo značajnije: Nagrada za životno delo ULUPUDS-a , 1989. godine; Republička nagrada za kostimografiju 1970. godine na pozorišnim susretima profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“; Republička nagrada za scenografiju 1979. godine na pozorišnim susretima profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“; Oktobarska nagrada Leskovca za dvadesetogodišnji rad na polju scenografije i popularizacije scenske i likovne umetnosti 1972. godine; Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos u razvoju umetnosti Naroda i narodnosti 1981. godine; Orden rada sa srebrnim vencem Predsedništva SFRJ 1984. godine; Prva nagrada za scenografiju u predstavi „Pajaci“ (predsednik žirija Vida__Ognjenović), na republičkoj smotri pozorišta u Smederevskoj Palanci 1974. godine; Prva nagrada na Oktobarskom likovnom salonu u Leskovcu 1973. godine; Nagrada za kostimografiju predstave „Vožd“ u režiji Ivana Studena 1970. godine; Diploma Beogradske revije malih scena „Brams“ za učešće na 12. „Bramsu“ 1977. godine; Diploma Narodnog pozorišta Leskovac „Sima Bunić“ za uspešan rad, stvaralaštvo i popularizaciju scenske umetnosti 1971. i 1975. godine; Nagrade za scenografiju na regionalnoj smotri pozorišnih amatera u Vranju, 1975. I 1977. godine; Plaketa pozorišnog saveta pozorišta u Leskovcu za izuzetno zalaganje u sezoni 1966-67; Plaketa Narodnog pozorišta Leskovac povodom proslave 110 godina pozorišnog života u Leskovcu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti, 2006. godine…
U dugogodišnjoj pozorišnoj aktivnosti sarađivao je sa najeminentnijim rediteljima toga doba, među kojima su Aleksandar Đorđević, Milenko Maričič, Miško Milivojević, Dušan Rodić, Đorđe Đurđević, Dušan Mihajlović, Nikola Vavić, Radoslav Lazić, Cisana Murusidze, Miodrag Gajić, Vida Ognjenović, Radivoje Lola Đukić, Dimitrije Kjostarov, Ljuba Milošević i mnogi drugi….


Predrag Cakić će biti sahranjen u četvrtak u 12 sati na Svetoilijskom groblju

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare