Preminuo Jovan Miljković

LESKOVAC

 Kolektiv osnovne škole “Josif Kostić” primio je tužnu vest koju hoćemo da podelimo s javnošću. Ovih dana smo obavešteni da nas je krajem 2020. godine napustio naš penzionisani kolega i ugledni Leskovčanin, Jovan Miljković, saopšteno je iz te škole.

Jovan S. Miljković  (1931-2020) bio je nastavnik – pedagoški savetnik. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Leskovcu, gde je maturirao 1950 godine. Višu pedagošku školu (biologija) završio je u Beogradu. Radio je kao nastavnik u Osnovnoj školi u Orašcu, a bio i upravitelj škole. U Osnovnoj Školi „Josif Kostić“ radio je sa decom od 1961. do penzionisanja 1995. godine. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti prosvete i kulture. Miljković je bio atronom amater, i kao kao takav član astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda, te počasni član Zagrebačke zvezdarnice. Bio je saradnik “Leskovačkog zbornika” u izdanju Narodnog muzeja u Leskovcu, kao i predsednik Gradskog literarnog kluba „Svetislav Vulović“ (1955/56). Sarađivao je i u više novina i časopisa, a autor je više istorijskih tekstova i monografije o Osnovnoj školi „Josif Kostić“ (Slovo o mojoj školi) u izdanju Narodnog muzeja iz Leskovca 1988. Godine 2002. Narodni muzej u Leskovcu, objavio je njegovu knjigu “Sve ratne godine leskovačkih osnovnih škola (1941-1944)”. Njegov sin Ninoslav Miljković je istaknuti ilustrator, strip autor i karikaturista.

Kolektiv škole “Josif Kostić“ izražava žaljenje zbog odlska Jovana Miljkovića, a članovima porodice Miljković i prijateljima iskreno saučešće.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

Najvažnije, bio je dobar pedagog i još bolji ćovek.
Manje važno je da je bio veliki protivnik maloumne i protivzakonite obnove crkve „Odžaklije“.
I najmanje važno, bio je ugledni član DS-a, u vremenu u kome to većina nije smela da bude.

Laka ti zemlja nastavniče.