Preminuo Hranislav Rakić

LESKOVAC

IN MEMORIAM: Hranislav Rakić, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Leskovcu

U sredu 01. marta 2023. godine u 95 –oj godini preminuo je Hranislav Rakić, istaknuti kulturni radnik, istoričar, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Leskovcu i dugogodišnji predsednik SUBNOR-a.

Hranislav Rakić rođen je u Pečenjevcu 07. marta 1928. godine. Osnovnu školu žavršio je u mestu rođenja, Višu mešovitu gimnaziju u Leskovcu, da bi Filozofski fakultet, Grupu za Istoriju završio školske 1954/55. godine u Skoplju. Bio je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije i KPJ od 1944. godine i učesnik NOP – a. Kao profesor radio je u Sijarinskoj banji, Višoj mešovitoj gimnaziji u Leskovcu. Od januara 1960. godine pa do penzionisanja 30. decembra 1993. godine proveo je u Narodnom muzeju u Leskovcu gde je bio dugogodišnji direktor. Bavio se pedagoškim i naučnim radom te je svoje radove objavljivao u Niškom zborniku, Našem stvaranju, Vranjskom glasniku, Vlasotinačkom zborniku, Zborniku narodnog muzeja u Leskovcu, Našoj reči, Novoj Našoj reči, zbornicima narodnih heroja Jugoslavije, Enciklopediji srpske istoriografije. Jedan je od osnivača Leskovačkog zbornika i njegov urednik od 1961. do 1994. godine.    

Svoja istraživanja Hranislav Rakić usmerio je na savremenu istoriju juga Srbije, fokusirajuće se na Narodnooslobodilački pokret koji je bio najveći antifašistički pokret u Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata, a sam pokret je predvodila Komunistička partija Jugoslavije. Svoje radove posvetio je i počecima radničkog pokreta i okupaciji Jugoslavije 1941 – 1945.

Za svoj rad  dobitnik je više priznanja: Medalju za izvanredne zasluge u razvitku Leskovca, Orden rada sa srebnim i zlatni vencem, Zlatnu značku KPZ Srbije, Plaketu saveznog odbora SUBNOR-a, Orden zasluge za narod sa srebrnom petokrakom zvezdom, Zahvalnicu Udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920. godine i potomaka.

Sahrana Hranislava Rakića obaviće se u četvrtak 02.03. 2023. godine u 12.00 h na Svetoilijskom groblju.

master istoričar Milan Ž. Trajković

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
20 dana pre

Bog da mu dušu prosti, iako je bio komunista. Bar je čovek bio dosledan, a ne kao ovija na vlast. Trenutno su na vlast sve preletač do preletačevića. Čs radikal, čs G17, DS, DSS ČĐZMŠ, …I vikav da su časni ljudi.

Slava mu
Slava mu
21 dana pre

Pokoj mu duši. Bio je dosledan čovek, koji je ceo život bio komunista.