Preminuo Hranislav Rakić

LESKOVAC

IN MEMORIAM: Hranislav Rakić, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Leskovcu

U sredu 01. marta 2023. godine u 95 –oj godini preminuo je Hranislav Rakić, istaknuti kulturni radnik, istoričar, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Leskovcu i dugogodišnji predsednik SUBNOR-a.

Hranislav Rakić rođen je u Pečenjevcu 07. marta 1928. godine. Osnovnu školu žavršio je u mestu rođenja, Višu mešovitu gimnaziju u Leskovcu, da bi Filozofski fakultet, Grupu za Istoriju završio školske 1954/55. godine u Skoplju. Bio je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije i KPJ od 1944. godine i učesnik NOP – a. Kao profesor radio je u Sijarinskoj banji, Višoj mešovitoj gimnaziji u Leskovcu. Od januara 1960. godine pa do penzionisanja 30. decembra 1993. godine proveo je u Narodnom muzeju u Leskovcu gde je bio dugogodišnji direktor. Bavio se pedagoškim i naučnim radom te je svoje radove objavljivao u Niškom zborniku, Našem stvaranju, Vranjskom glasniku, Vlasotinačkom zborniku, Zborniku narodnog muzeja u Leskovcu, Našoj reči, Novoj Našoj reči, zbornicima narodnih heroja Jugoslavije, Enciklopediji srpske istoriografije. Jedan je od osnivača Leskovačkog zbornika i njegov urednik od 1961. do 1994. godine.    

Svoja istraživanja Hranislav Rakić usmerio je na savremenu istoriju juga Srbije, fokusirajuće se na Narodnooslobodilački pokret koji je bio najveći antifašistički pokret u Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata, a sam pokret je predvodila Komunistička partija Jugoslavije. Svoje radove posvetio je i počecima radničkog pokreta i okupaciji Jugoslavije 1941 – 1945.

Za svoj rad  dobitnik je više priznanja: Medalju za izvanredne zasluge u razvitku Leskovca, Orden rada sa srebnim i zlatni vencem, Zlatnu značku KPZ Srbije, Plaketu saveznog odbora SUBNOR-a, Orden zasluge za narod sa srebrnom petokrakom zvezdom, Zahvalnicu Udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920. godine i potomaka.

Sahrana Hranislava Rakića obaviće se u četvrtak 02.03. 2023. godine u 12.00 h na Svetoilijskom groblju.

master istoričar Milan Ž. Trajković

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
1 godina pre

Bog da mu dušu prosti, iako je bio komunista. Bar je čovek bio dosledan, a ne kao ovija na vlast. Trenutno su na vlast sve preletač do preletačevića. Čs radikal, čs G17, DS, DSS ČĐZMŠ, …I vikav da su časni ljudi.

Slava mu
Slava mu
1 godina pre

Pokoj mu duši. Bio je dosledan čovek, koji je ceo život bio komunista.