Preminula profesor dr Božica Mladenović

NIŠ


Redovni profesor na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, dr Božica Mladenović iznenada je preminula 28. jula, saopštio je taj fakultet.
Profesor dr Božica Mladenović je rođena je 1. januara 1963. godine u Prokuplju.
Diplomirala je 1987. godine na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Postdiplomske studije na odseku za Opštu savremenu istoriju 20. veka upisala je kod prof. dr Andreja Mitrovića 1987. godine, a završila 1990. odbranom magistarskog rada „Žena u Topličkom ustanku 1917. godine“.
U martu 1998. godine odbranila je doktorsku disertaciju „Grad u Vojno-generalnom guvernmanu u Srbiji od 1916. do 1918. godine“.
Od avgusta 1988. godine radila je u Istorijskom institutu SANU u Beogradu.
U okviru naučnih projekata Instituta proučavala je istoriju Srbije u Prvom svetskom ratu i objavljivala istorijske izvore iz ovog perioda.
Od aprila 2008. godine radila je na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, u zvanju redovnog profesora na predmetima iz Opšte istorije 19. veka.
Objavila je 12 knjiga, od kojih je pet monografija, oko sto članaka i studija i učestvovala na više međunarodnih i nacionalnih skupova.
U periodu od oktobra 2016. do oktobra 2018. godine bila je upravnik Departmana za istoriju.
Božica Mladenović je bila sagovornik u dokumentarnim filmovima RTS-a „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, „Srbija u Velikom ratu“, „Srbi na Krfu“, a autor je teksta o Topličkom ustanku za sajt RTS – a, objavljeno je na sajtu Filozofskog fakulteta iz Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare