Premijerka i ministarka kulture i informisanja sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara


BEOGRAD


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarale su danas sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara o budućem radu i koordinaciji aktivnosti.

Vlada Srbije obrazovala je Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara u kojoj zajednički učestvuju predstavnici državnih organa i medijskih i novinarskih udruženja, i predstavnici međunarodnih organizacija koji pružaju podršku u sveukupnom unapređenju medijskog okruženja.

Predsednik Radne grupe Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja ukratko je predstavio zaključke sa prvog sastanka ovog tela.

Radna grupa imaće redovne sastanke, a ideja je da se svakog meseca održavaju sastanci sa predsednicom i potpredsednicom Vlade, kako bi bile upoznate i podržale rad ovog tela.

Brnabić je istakla da će Vlada nastaviti da bude posvećena dijalogu i otvorena za saradnju sa svim predstavnicima medija, što je neophodno za jačanje poverenja u celom društvu.

Članovi Radne grupe izložili su na sastanku više ideja o tome kako konkretizovati rad. Dogovoreno je da se uradi akcioni plan koji bi detaljno precizirao aktivnosti i dinamiku, i da se posebno iskoristi platforma koju zajednički pripremaju Zaštitnik građana i medijska i novinarska udruženja, a koja predstavlja bazu napada i pritisaka na novinare i medijske radnike.

Takođe je istaknuta važnost jačanja takozvanih kontakt tačaka za novinare u javnim tužilaštvima i policiji, a naročito kada je reč o lokalnim zajednicama.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da je otvorena za predloge medijskih udruženja o tome šta konkretno može da se uradi na većoj bezbednosti novinara, kao i da sastanci u ovom formatu omogućavaju da se radi zajedno efikasnije i brže.

Ona je istakla i da je Ministarstvo spremno da započne rad na osnovu Akcionog plana za primenu Medijske strategije, posebno u onom delu nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja.

Naredni sastanak Radne grupe sa premijerkom Brnabić i ministarkom Gojković zakazan je za 29. januar 2021. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare