Premijera predstave ,,Sudije” učenica vranjske Gimnazije u pozorištu ,,Bora Stanković”

VRANJE

Premijera predstave po motivima ,,Biblije” i pripovedaka Radoja Domanovića ,,Sudije”  dramske sekcije Gimnazije ,,Bora Stanković” u Vranju biće održana u pozorištu ,,Bora Stanković” u Vranju, 1. marta u 20 časova. Ulaznice se kako je saopšteno iz vranjske Gimnazije neće prodavati već će biti humanitarni prilog namenjen za lečenje dečaka.

Tekst je kako navode  autentičan i autorsko je delo učenica četvrtog razreda Milice Danev i Emilije Arsić, a u predstavi učestvuje osamnaestoro učenika svih razreda Gimnazije.

,, Da reč može da bude ubojito pružje potvrdio je i vekovima kasnije Radoje Domanović, najpoznatiji srpski satiričar. ‘U početku beše reč. I reče beše u Boga…’ On je 1896. godine kao profesor Vranjske gimnazije sa učenicima postavio na scenu Njegošev ‘Gorski vijenac’ i to je bio početak pozorišnog života u Vranju. Od tada do danas traje magija pozorišta u našem gradu, ali i u našoj školi, skoro bez prekida. Od biblijske ‘Knjige o sudijama’ do Domanovića i od Domanovića do danas traje čarolija na daskama koje život znače. Mi ih ovom predstavom objedinjujemo u praizvedbi, kao omaž ovom piscu i nekadašnjem profesoru naše škole”, naveli su iz vranjske Gimnazije.

Autor scenografije je profesor likovne kulture Aleksandar Đorđević. (kraj) DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare