Prekvalifikacijom do traženih zanimanja: Zidar, moler, keramičar, muški i ženski frizer

NIŠ

Deficitarna zanimanja na tržištu rada su zidar, moler, keramičar, muški i ženski frizer, jer , pokazalo je   istraživanje koje je sprovelo Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub. Poslodavci imaju potrebu za ovim zanimanjima, a njih je nedovoljno i ne pokrivaju potrebe.

Projekat koji je istraživao zapošljavanje teže zaposlivih osoba „Paket zapošljavanja“ realizovan je u sradnji sa Društvom za razvoj kreativnosti iz Aleksinca i danas je predstavljen u Nišu na tribini koja je ovim povodom održana u Gradskoj opštini Crveni krst.

 Na osnovu ovog istraživanja Otvoreni klub je raspisao konkurs za obuku teže zaposlivih lica kako bi se ona obučila upravo za ona zanimanja sa kojima bi bila konkurentna na tržištu rada i lakše došla do posla.

 „ Na osnovu rezultata istraživanja raspisali smo javni konkurs za pripadnike socijalno ugroženih kategorije koje obuhvataju osobe koje su duže nezaposlene, osobe koje su korisnici socijalne pomoći, samohrane majke , Rome, interno raseljena lica, a koja žele da se obuče za ova zanimanja“,rekao je  Jovan Marinković, saradnik Otvorenog kluba i menadžer projekta Paket podrške zapošljavanja.

Istraživanje o potrebama privrede i privrednika realizovano je na teritoriji grada Niša i opštine Aleksinac koje je pokazalo koja su zanimanja deficitarna i koja se sada najviše traže“,

Konkurs je otvoren do kraja ovog meseca a za zanimanja zidar, keramičar, tesar, kuvar, konobar, moler, krojač, ženski i muški grizer. Obuke su besplatne i traju od oktobra do decembra 2019.godine. Osibe koje prođu ovu obuku konkuretne su na tržištu rada i mogu da dođu do posla.

„ Osim toga u projekat su uključeni mentori i psiholozi koji će kroz ceo ovaj proces pružati podršku korisnicima i njihovim članovima porodica. Predviđeno je i pružanje ad hok socijalnih usluga korisnicima koji su u stanju potreba kao i obuka za pisanje CV-a, odnosno javni nastup kod poslodavaca“, objasnio je Marinković.

Obuke će se obavljati kod privatnika i preduzetnika koji su iskazali potrebu za ovim zanimanjima.

Po projektu je predviđeno 60 polaznika, od toga 40 za grad Niš i 20 za opštinu Aleksinac.

Jelena Dimanić iz Medoševca jedna je zainteresovanih kandidata za ovu vrstu obuke.

„Zelim da konkurišem za poljoprivrednog tehničara jer sam to i završila. Majka sam dvoje dece i već dugo ne mogu da se zaposlim. Posao tražim četiri godine. Projekat je dobar, volela bih da učestvujem u njemu, a nadam se i da je to način da dobijem posao“, rekla je Jelena.

Projekat je započet decembra 2018.godine i završava se decembra 2020.godine. Finansijski je podržan od Evropske unije i kofinansiran od strane Vlada Republike Srbije preko tri ministarstva, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, boračka i soscijalna pitanja i Ministarstva omladine i sporta

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare