PREKO KLASTERA SPOJITI MLADE I POSLODAVACE

LESKOVAC

Prema podacima Zavoda za statistiku u strukturi aktivnog stanovništva Srbije učešće obrazovanih sa završenom srednjom stručnom spremom je 52 posto, a sa visokim obrazovanjem manje od 20 posto.

Među nezaposlenim stanovništvom najviše je onih sa srednjom školom, 65 posto, a među osobama koje spadaju u kategoriju dugovorčno nezaposlenih lica je najviše svršenih srednjoškolaca.

Nezaposlenost mladih je na visokom nivou, jer je 38 posto mladih bez posla. Stopa nekativnosti mladih iznosi čak 70 posto, a skoro 80 posto mladih koji se nalaze na evidenciji skužbe za zapošljavanje nije imalo nikakvog radnog iskustva.

Nije zaposleno i nije u sistemu obrazovanja 150.000 mladih uzrasta od 15 do 24 godine, što je čitava armija mladih ljudi.

Ovo je rečeno na trećem  satanka multisektorske radne grupe za preduzetničko aktiviranje mladih u Jablaničkom okrugu  „Vizija i misija klastera za preduzetničko aktiviranje mladih u Jablaničkom okrugu“.

Sastanak i panel diskusija organizovani su u okviru projekta „Evo prilike“ koji realizuje EpuS sa partnerima, Regionalnom privrednom komorom, Gradskom uprvom za društvene delatnosti, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Kancelarijama za mlade iz Vlasotinca, Bojnika i Lebana.

U panel diskusiji učesvovali su predsednik RPKL Goran Jović, dr Jelena Krstić sa Visoke poslovne škole strukovnih studija, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“ Slavoljub Stanovjević i Ivana Micić, rekovodilac filijale  „Kredi agrikol“ banke u Leskovcu. Mladi ljudi, koji su pokazali veliku zainteresovanost za ovaj skup, imali su priliku da postavljalju pitanja vezana za privatno preduzetništvo i klastere i dobiju konkretne odgovore od kompetenih ljudi.

Projekat formiranja klastera, njegova misija i vizija, pokrenut je na inicijativu EpuS-a sa ciljem da okupi sve mlade koji imaju volju, snagu i želju da se ujedine i zajedničkim snagama vrate sjaj starom Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare