Preko 800 učesnika na simpozijumu anasteziologa u Nišu

NIŠ

U Nišu se na trodnevnom 10.Simpozijumu anasteziologa,  koji se danas završava, okupili anestezilozi kojima su se pridružili i stručnjaci iz drugih grana medice kako bi razmenlii iskustva i upoznali se sa novinama u ovoj grani medicine, nakon kraće pauze zbog Kovida 19. Simpozijum je okupio oko 800 učesnika i 90 eminentnih predavača iz Evrope, SAD i Srbije, koji su održali preko 100 predavanja, ali i Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, objavljeno je na zvaničnom sajtu UKC Niš.

                                          Sam Simpozijum je jedan od najznačajnijih skupova u Srbiji i jedan od deset najbitnijih medicinskih sastanaka u svetu. U Niš je došlo oko 600 najvećih imena srpske antestezije i intenzivne terapije, najvećih i po svom naučnom opusu i po funkcijama koje imaju u međunarodnim udruženjima.

                                      Organizatori ovog skupa su Udruženje anesteziologa i intenzivista Srbije i Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, a naučni pokrovitelj je Evropsko udruženje anesteziologa i intenzivista.

                                        Osim predavanja iz oblasti anestezije i intenzivne terapije na simpozijumu su održana predavanja i iz interne medicine i kardiologije. Tradicionalno je održana  i sesija o infektivnim bolestima i iz urgentne medicine.

                                      Moderna anestezija jako je zavisna od savremene medicinske tehnologije od koje zavisi pre svega bezbednost pacijenata. Deo te najmodernije tehnologije, predstavljen je u okviru ovog stručnog skupa, a kroz praktične radionice biće demonstrirano i njeno funkcionisanje.

                                      Profesor dr Radmilo Janković, rukovodilac Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju Univerziteskog kliničkog centra Niš, koji je od 1. februara ove godine i predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije, kaže da srpski lekari, iako pod velikim svakodnevnim pritiskom i teškim legatom skorašnje borbe protiv Kovida 19, sve novine i protokole poštuju, a to je uspeh srpskog zdravstva.

                                      Na ovogodišnjem simpozijumu prisutno je i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR, a učesnici skupa imaju mogućnost, da kroz akciju “skeniraj – doniraj” na više mesta skeniranjem QR koda preko svojih mobilnih telefona uplate novac za pomoć deci koja se leče od raka kroz aktivnosti i akcije NURDOR Srbija, navedeno je u tekstu objavljenom na sajtu UKC Niš. (kraj)VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare