Pregledano više od 100 pacijenata do podneva na ORL klinici

NIŠ

Danas je do podneva na ORL Klinici pregledano preko 100 pacijenata u akciji preventivnih pregleda.  

 “ U toku dana imaćemo, verujem, dupliran broj u odnosu na prošlonedeljnu akciju jer su hodnici puni pacijenata koji čekaju pregled. To je po meni dobro jer upravo ovi pregledi za cilj imaju da što veći broj građana proveri sluh i ukoliko ima problema oni budu rešeni”, kaže direktor ORL Klinike profesor dr Dušan Milisavljević. “Prošle nedelje smo detektovali osam teških stepena oštećenja sluha i ti pacijenti su dobili slušne aparate. Kod 55 pacijenata je evidentiran jedan teži vid oštećenja sluha koji nije za slušne aparate. To ćemo korigovati određenom terapijom”.

Profesor dr Dušan Milisavljević dodaje da na preventivne preglede za proveru sluha najčešće dolaze ljudi srednjih godina i stariji.

“Oštećenje i pad sluha može da se javi u bilo kojoj životnoj dobi, pa i kod beba, ali je najčešće kod starijih osoba jer se radi o fiziološkom starenju slušnih ćelija u unutrašnjem uhu”, kaže Milisavljević, objašnjavajući da do oštećenja sluha može da dođe i usled uzimanja nekih lekova, ali i zbog buke kojoj smo izloženi. Virusne i bakterijske infekcije takođe mogu da oštete sluh.

“Otvorili smo vrata naše Klinike građanima i oni mogu da provere svoj sluh bez knjižice i zakazivanja pregleda. Ovo je drugi put da organizujemo ovakve preglede. Sledili smo stavove Srpske zdravstvene organizacije koja je proglasila 3.mart međunarodnim danom sluha, a mi smo kao Klinika proglasili ceo mart za mesec sluha. Počeli smo 10.marta, a sluh ćemo građanima proveravati još dve nedelje”, kaže Milisavljević.

U sali Skupštine grada održaće se  edukativno predavanje za građane Niša o važnosti sluha  29.marta .

“Nije sramota da neko ne čuje.Svaki pad sluha možemo rehabilitovati ili rešiti terapijom, ili slušnim aparatima ili operacijom. Sluh je jako važan za pobošljanje kvaliteta života i zato je i veliki odaziv građana pozivu za ove preventivne preglede”, kaže Milisavljević.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
1 Autor komentara
Apolon Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Apolon
Gost
Apolon

Preventiva je najbitnija za zdravlje, svaka cast! Kada bi moglo sto vise ovakvih pregleda iz svih mogućih delova medicine, jer na taj način ostajemo zdravi ili otkrivamo na vreme da nesto nije u redu, pa je samim tim povećana šansa uspešnog izlečenja.